Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pravilnik o podsticajima bez značajnijih promjena

Važnije promjene odnose na smanjene procenta sufinansiranja za kapitalna ulaganja, sa 35 na 30 odsto, dodajući da će procenat sufinansiranja za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje iznositi 50 odsto, umjesto dosadašnjih 35 odsto.

23.01.2013. 11:45 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je jučer da Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2013. godinu neće biti znatno promijenjen u odnosu na prošlogodišnji, te da će na internet stranici Ministarstva za najviše sedam dana biti objavljen Prednacrt pravilnika.

On je naveo da se važnije promjene odnose na smanjene procenta sufinansiranja za kapitalna ulaganja, sa 35 na 30 odsto, dodajući da će procenat sufinansiranja za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje iznositi 50 odsto, umjesto dosadašnjih 35 odsto.

"Donijeli smo odluku da premije za mlijeko subvencionišemo  na dvije premije i to premija za mlijeko klase `EU`, koje će omogućiti da se proizvodi od te klase mlijeka, koja zadovoljava standarde EU, mogu izvoziti u Hrvatsku i druge zemlje sa jednom znatnom  subvencijom i druga klasa mlijeka koje nije u EU standardima čime će biti obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvođači bez obzira na broj muznih grla", istakao je Milovanović.

On je, nakon tročasovnog sastanka sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača i predstavnicima privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede, rekao da će premija za litar druge klase mlijeka biti 0,10 KM, a da još nije donesena odluka o visini premije za mlijeko klase "EU", dodajući da bi ona bila nešto niža od sadašnjih 0,35 KM za litar.

"Proizvođačima duvana nastojaćemo da pomognemo tako što ćemo predložiti da visina premije za otkupljeni duvan bude 20 odsto od prosječne tržišne cijene", istakao je ministar poljoprivrede.

Kada je riječ o dugovanjima iz 2012. godine, Milovanović je precizirao da bi dug od 28 miliona KM iz prošle godine trebalo da bude isplaćen u februaru i martu, najkasnije do juna, kako bi se od tada krenulo sa redovnim isplatama podsticaja, odnosno zahtjeva iz ove godine.

On je istakao da je današnji sastanak bio konstruktivan, te da će Nacrt pravilnika za par dana biti objavljen na sajtu Ministarstva i da će svi proizvođači imati priliku da u narednih sedam dana od dana objavljivanja daju svoje primjedbe.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović  istakao da je današnji sastanak bio koristan i da su svi proizvođači dali svoje prijedloge.

"Želimo da svi budemo ravnopravni i da imamo nadoknadu po pravilniku od 15 odsto od proizvodne cijene, da ne bi neko odstupao i da se podsticaji ravnomjerno isplaćuju u svim oblastima i procesima proizvodnje", rekao je Dojčinović i dodao da su voćari zadovoljni pravilnikom od prošle godine, te kapitalnim ulaganjima.

Vlasnik mljekare "Pađeni" iz Bileće Nenad Vukoje izjavio je da je svaki pravilnik dobar, ako se može ostvariti, navodeći da je dugovanje prema njegovoj mljekari za kapitalna ulaganja 100.000 KM.

Direktor Prehrambene industrije "Sava" iz Bijeljine Jagoda Krsmanović navela je da fabrika izvozi 90 odsto proizvoda.

"Samim tim moramo da budemo konkurentni na evropskom tržištu, a jedini način jeste  da se obezbijede podsticajna sredstva za naše poljoprivredne proizvođače i na neki način da se iznađu sredstva za navodnjavanje kako bi oni imali bolje prinose", rekla je Krsmanović.

.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti