UNIS TOK Kalesija zapošljava 100 radnika

24.01.2013. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
UNIS TOK Kalesija zapošljava 100 radnika

U preduzeću UNIS TOK u Kalesiji danas je potpisan Memorandum o razumijevanju u implementaciji projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje kovača, CNC operatera i mehatroničara za potrebe preduzeća UNIS TOK Kalesija".

U preduzeću UNIS TOK u Kalesiji danas je potpisan Memorandum o razumijevanju u implementaciji projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje kovača, CNC operatera i mehatroničara za potrebe preduzeća UNIS TOK Kalesija".

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju stvoreni su uvjeti da se za razvojne potrebe UNIS TOK-a Kalesija u toku narednih godinu dana educira i u njemu zaposli 100 novih radnika.

Memorandum o razumijevanju potpisali su: Misija USAID-a u BiH, Federalni zavod za zapošljavanje, Općina Kalesija, Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona (TK), Služba za zapošljavanje TK-a, Mješovita srednja elektotehnička škola Tuzla, Mješovita srednja škola Kalesija,Udruženje za razvoj NERDA i preduzeće UNIS TOK d.o.o.

Metaloprerađivačko preduzeće UNIS TOK je jedan od vodećih bh. proizvođača i izvoznika dijelova za ležajeve u autoindustriji i trenutno upošljava 145 uposlenika.

Uz tehničku podršku USAID-Sida FIRMA projekta, zainteresovane strane su se dogovorile da za potrebe ovog preduzeća, putem implementatora aktivnosti - Udruženja NERDA, realizuju program stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba u zvanja CNC operater, mehatroničar i kovač.

"Iznimno sam zadovoljan što danas potpisujemo ovaj memorandum i što će USAID učestvovati u obuci novih uposlenika. Želim čestitati i svim ostalim potpisnicima dokumenta, jer oni su shvatili značaj davanja podrške malim i srednjim preduzećima koja su motor rasta i zaposlenosti u BiH", izjavio je direktor Misije USAID-a u BiH i jedan od potpisnika Memoranduma David Barth.

Opća svrha ove aktivnosti je uspostava održivog modela saradnje s lokalnim partnerima, prevashodno Federalnim zavodom za zapošljavanje, čime bi se omogućilo zapošljavanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje radne snage u firmama koje podržava USAID - Sida FIRMA projekt.

Potpisivanje Memoranduma doprinijet će i uspostavi javnog i privatnog partnerstva na teritoriji općine Kalesija, ali i šire.

Ta aktivnost u konačnici ima za cilj rješavanje problema debalansa ponude i potražnje za radnom snagom, odnosno usklađivanjem njenih vještina i kompetencija s potrebama lokalnog tržišta rada.

Realizacijom programa stručnog osposobljavanja stvorit će se uvjeti za bolju zapošljivost nezaposlenih osoba, saopćeno je iz USAID-Sida FIRMA projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti