Stvorene mogućnosti za povećanje plata radnicima od 1. jula

28.06.2019. 09:40 / Izvor: SRNA
Stvorene mogućnosti za povećanje plata radnicima od 1. jula

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su stvorene zakonske mogućnosti da poslodavci od 1. jula povećaju plate radnicima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da su stvorene zakonske mogućnosti da poslodavci  od 1. jula povećaju plate radnicima.

On je istakao da se u razgovoru sa značajnim dijelom poslodavaca vidjelo da čekaju stupanje na snagu Zakona o podsticajima 1. jula, čime su stvorene mogućnosti da povećaju plate svojim radnicima.

"Na to povećanje plata poslodavci će dobiti značajan povrat sredstava koji bi trebali ići prema republičkom budžetu, što je za njih značajna pomoć. U suštini sada su poslodavci ti koji prema svojim mogućnostima mogu da kreiraju svoje zbirne stope poreza i doprinosa", rekao je Višković sinoć za ATV.

On je objasnio da ako poslodavac poveća 100 odsto platu svom radniku, njegova zbirna stopa poreza i doprinosa neće biti više 60 nego 30 procenata.

Predsjednik Vlade Srpske ponovio je i da Srpska trpi znatnu štetu jer nisu formirani Savjet ministara, kao i vlast na nivou Federacije BiH /FBiH/, navodeći dva primjera na kojima se to najviše vidi.

"Pomenuću samo `Elektroprenos` BiH, gdje sada leži 180 miliona KM, od čega 45 odsto pripada Srpskoj, ostalo FBiH. Zamislite šta bi značilo da sada u Srpskoj imate 70 i nešto miliona KM investicija, koliko bi to značilo za našu javnu potrošnju, za uposlenje naših kompanija koje rade te poslove za Elektroprenos, i na kraju za naš bruto domaći proizvod /BDP/", rekao je Višković.

On je naveo da Srpska ima značajnu štetu i kod raspodjele koeficijenata poreza na dodatnu vrijednost /PDV/ - skoro 50 miliona KM za prošlu godinu i prvih četiri-pet mjeseci ove godine.

"U narednih nekoliko dana podnijećemo tužbu /protiv UIO BiH/. Ovde nije samo u pitanju 80 ili 50 miliona KM. Kada to stavite u investicije, u obrt, i kad se novac oplodi, to nije tih 130 milina KM, već znatno više", naveo je Višković.

Višković je rekao i da je razgovarao sa predsjednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić o prebacivanju sjedišta predstavništava srbijanskih firmi iz FBiH u Srpsku.

Prema njegovim riječima, pojedini proizvodi tih firmi se u procentu od 80 odsto plasira na tržištu Srpske, a jedan manji procenat na tržište FBiH, ali kompletan PDV za sve prodate proizvode ide u FBiH, gdje je sjedište te firme.

Višković je najavio i da će tokom vikenda u Štutgartu razgovarati sa privrednicima, što je jedno od njegovih opredjeljenja koje je iznio u ekspozeu.

"Moja je želja da se vodi što više takvih razgovora na kojima se prezentuju mogućnosti Srpske radi privlačenja što više investicija i otvaranja radnih mjesta kako naši ljudi ne bi odlazili. I u Štutgartu će biti riječi o tome", rekao je Višković.

Kao primjer on je naveo firmu "PAS" koja ima namjeru da u Bijeljini u narednoj godini preseli veći dio pogona, što bi značilo nekoliko hiljada novih radnih mjesta.

On je podsjetio da je njemački vlasnik postavio dva uslova, od kojih je jedan ispunjen, a drugi je na putu ispunjenja.

Osvrćući se na zasjedanje Narodne skupštine Srpske, Višković je naveo da kao premijer neće da upotrijebi izraz da se sjednica prevorila u rijaliti, kako su govorili neki od poslanika, jer parlament mora imati dignitet koji se urušava ponašanjem pojedinih poslanika.

"Ovih dana čuli smo sve samo ne ono što je na dnevnom redu i opozicija je više priliku koristila da najavljuje i poziva ljude da dođu na  protest", rekao je sinoć Višković.

Višković je rekao da se opozicija ima pravo da se bori na svoj način, mada on smatra da bi to trebalo da rade predlaganjem nekih mjera, ali su se oni opredijelili na proteste.

"Dozvolu za taj protest su dobili i od tih protesta ne očekujem ništa. Mislim da će oni pokazati njihovu snagu  i -  to je to", zaključio je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti