Kantonalni inspektori ispituju prisustvo teških metala u vodi na području KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kantonalni inspektori ispituju prisustvo teških metala u vodi na području KS

U slučaju eventualnih odstupanja vrijednosti parametara na mikrobiološke i fizičko-hemijske parametre obavještava se kantonalna inspekcija.

10.07.2019. 13:37 Izvor: / Akta.ba

Inspektor Kantonalne uprave za inspekcije poslove KS izvršio je sveobuhvatni inspekcijski nadzor u KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo i za potrebe laboratorijskih ispitivanja na prisustvo teških metala uzeo uzorke vode s pet lokaliteta.

Uzorci vode su uzeti iz Filterskog postrojenja Bosna 1 na Ilidži iz kojeg se vrši vodnosnabdijevanje najvećeg dijela grada, pumpne stanice Bačevo iz koje se napaja pravac Alipašino Polje, Buča i Boljakov potok, te Novo Sarajevo, kao i sa lokacije Bazen Mojmilo koji napaja pravac Hrasno, Skenderija, Grbavica I i II, Alipašino Polje i Dobrinja. 

"Uzorci vode uzeti su i iz slavine na području Općine Centar i to u objektu BBI Centra, te s Bistričke česme u Općini Stari Grad. Provjera zdravstvene ispravnosti vode namijenjene javnom vodosnabdijevanju bit će izvršena u ovlaštenom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a uzeti uzorci vode biti će analizirani na prisustvo bakra, olova, žive, arsena, hroma i kadmija", saopćeno je iz KUIP KS.

Dodaju kako kantonalni sanitarni i inspektori za hranu vrše kontinuirane provjere zdravstvene ispravnosti vode za piće preko JU Zavod za javno zdravstvo KS, čiji uposlenici vrše mjesečne analize vode iz sistema gradskog vodosnabdijevanja. U slučaju eventualnih odstupanja vrijednosti parametara na mikrobiološke i fizičko-hemijske parametre obavještava se kantonalna inspekcija, dok se izvještaji vezani za analize na prisustvo teških metala dostavljaju Federalnom ministarstu zdravstva.

"Kako je programska orijentacija KUIP-a prioritetno usmjerena na zaštitu i poboljšanje zdravlja stanovništva u KS, to će cijeneći javni interes, dobiveni rezultati o provedenom uzorkovanju biti saopćeni odmah po okončanju analiza", saopćili su iz KUIP KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti