Inspektori Porezne uprave FBiH izvršili 128 inspekcijskih nadzora

16.07.2019. 07:43 / Izvor: Fena
Inspektori Porezne uprave FBiH izvršili 128 inspekcijskih nadzora

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 128 inspekcijskih nadzora u kojema je zatečen 41 radnik na crno na području općina Stolac, Ravno, Neum, Čapljina, Mostar, Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Lukavac.

Inspekcijama su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

U ovim aktivnostima inspektori su otkrili 41 neprijavljenog radnika, 26 obveznika koji nisu evidentirali promet, osam objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 64 objekata, a u 56 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 107.400 KM. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti