Potpisan Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcijum hlorida za primjenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu.

27.07.2019. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović  i v.d. direktorice KJKP “RAD” Vera Arnautović su potpisali Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo.  

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcijum hlorida za primjenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019./2020. u skladu s “Elaboratom o korištenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja zraka.”

Također, Sporazum se odnosi i na primjenu “mokrog postupka” u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja zraka čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

"Prema nekim nezvaničnim informacijama  ovim metodama moglo bi se postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primijenjena. Sada želimo to primijeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama", naglasio je Filipović, saopćila je Pess služba KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti