Radnik sa prosječnom platom ove godine radio je 205 dana za poreze

23.08.2019. 10:59 / Izvor: Oslobođenje
Radnik sa prosječnom platom ove godine radio je 205 dana za poreze

Radnik s prosječnom platom ove godine radio je 205 dana za poreze, što je osam dana duže nego prethodne i 13 dana više nego 2017.

Porezi u Federaciji BiH i Republici Srpskoj razlikuju se, to svi znamo, ali nas je zanimalo u kojoj mjeri, pa smo na portalu mojporez.ba izračunali koliko se godišnje izdvoji za razne vrste poreza u ova dva entiteta, te koliko dana u godini radnik iz FBiH i onaj iz RS-a rade za državu. Za ovaj izračun smo uzeli da je plata tom radniku 800 KM u oba entiteta. Odmah na startu dobijamo podatak da se za radnika u Federaciji mjesečno na tu platu izdvaja 570 KM poreza, dok je u RS-u taj iznos manji i on je 444 marke.

Izračun

Pri izračunu poreza traže se neki osnovni podaci, kao što su koliko se mjesečno troši na hranu, odjeću, piće, gorivo, cigarete, alkohol. Za radnike oba entiteta smo pisali iste cifre, te smo u dijelu gdje nas pitaju koliko mjesečno trošimo na hranu, odjeću i druge potrebe stavili da je to iznos od 300 KM, pa smo dobili podatak da se i u Federaciji i u RS-u na taj iznos plate 44 KM poreza. U odjeljak za gorivo smo upisali da je mjesečna potrošnja 80 KM, te dobili podatak da se za to izdvaja 36 KM poreza, a za cigarete smo stavili da potrošimo 40 kutija mjesečno, što znači da za to platimo porez od 165, 57 KM mjesečno.

Došli smo ovim proračunom do toga da, ukoliko radimo za platu od 800 KM, u Federaciji godišnje radimo 218 dana kako bismo platili poreze, te ako bismo radili od 1. januara samo za plaćanje poreza, tek bismo 6. augusta počeli raditi za sebe. U Republici Srpskoj je stanje nešto malo bolje, te se godišnje za ovu platu radi 209 dana samo za poreze. Dakle, u ovom entitetu bismo 28. jula počeli raditi za sebe, što je desetak dana ranije nego u Federaciji. Ovi dani se označavaju kao naš lični dan slobode od poreza.

U Federaciji se godišnje na ovu platu da ukupno 9.800 KM za poreze, a u RS-u 8.284 KM. Dug je spisak onoga gdje sve ide naš novac, a neki od poreza za koje izdvajamo novac su penzije, otplata vanjskog duga, putevi, opšte javne usluge, javni red i sigurnost, policija, sudovi i zatvori, zaštita životne sredine, zdravstvo, rekreacija, kultura i religija, obrazovanje, socijalna zaštita...

Rast oporezivanja

"Radnik sa prosječnom platom ove godine radio je 205 dana za poreze, što je osam dana duže nego prethodne i 13 dana više nego 2017. To je tako zbog toga što je prosječna plata porasla, što su se promijenile potrošačke navike ljudi i zbog toga što mi još nismo imali poreznu reformu koja će rezultirati smanjenjem oporezivanja radničkih plata. Od 2016. naovamo kontinuirano smo imali rast oporezivanja potrošnje, dakle 2017. i 2018. je raslo oporezivanje luksuznih roba, 2018. smo imali povećanje akciza na gorivo što je dodatno povećalo teret oporezivanja i potrošnje. Dok u Federaciji još nemamo reformu porezne politike koja bi smanjila obavezne doprinose na zdravstvo, u RS-u je zakonom o poticaju u privredi doneseno nekoliko mjera koje su dizajnirane da daju povrat dijela doprinosa, međutim, rezultati tih mjera će se vidjeti tek u narednoj godini", kazao nam je Adis Muhović, izvršni direktor Centra za politike i upravljanje (CPU), koji je kazao i kako ćemo narednih godina, ako se ne provedu navedene reforme, sve više dana raditi za državu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti