Postignut kompromis o povećanju cijene struje privrednicima u RS-u

28.08.2019. 07:46 / Izvor: Akta.ba
Postignut kompromis o povećanju cijene struje privrednicima u RS-u

Privrednici u Republici Srpskoj postigli su kompromis sa Vladom Republike Srpske i Elektroprivredom RS o cijeni električne energije.

Privrednici u Republici Srpskoj postigli su kompromis sa Vladom Republike Srpske i Elektroprivredom RS o cijeni električne energije koja će sa 31,3 eura po megavat času poskupiti na 35 eura.

Ova cijena biće na snazi u narednih 16 mjeseci i neće se mijenjati, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske, organizovanom povodom novih ugovora o snabdijevanju električnom energijom u kojima su uvećane cijene industrijske struje.

Velikim potrošačima ponuđeni su novi ugovori koji su predviđali mnogo veća poskupljenja, ali je postignut dogovor, te će čak i ova povećana cijena, biti najniža u regionu, jer u istoj kategoriji u FBiH iznose oko 50 eura, a u Srbiji 58 eura.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao da je postignuto kompromisno rješenje i izrazio očekivanje da će određene primjedbe privrednika biti riješene u narednom periodu.

"Najvažnije je da su i jedna i druga strana pokazale razumijevanje za složenost i biće ispoštovano što je rečeno, odnosno neće biti povećanaja cijene u narednih 16 mjeseci, a ubuduće će se blagovremeno razgovarati prije nove korekcije cijena", kazao je predsjednik Đurić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo time što je postignut dogovor i kazao kako je i pored povećanja cijena električne energije među najnižim u regionu.  – Bilo je primjedbi na ugovore, a dogovoreno je da one budu otklonjene. "I sama ERS, koja ih je kreirala, priznala je da neke odredbe nisu jasno i koncizno kreirane", rekao je Višković.

Precizirao je da u RS-u ima ukupno 200 privredih subjekata koji su podijeljeni u nekoliko kategorija, a kojima će biti korigovane cijene – prva su oni koji su u sistemu ERS, druga oni koji su izvan sistema, a kojima će cijene biti na bazi tržišnih, treća su veletrgovine i oni će imati nešto nižu cijenu, u četvrtoj je 28 velikih privrednih subjekata, a na kraju su građani, javne ustanove i preduzeća kod kojih se neće ništa mijenjati.

Direktor „Arcelor Mittala“ Mladen Jelača je kazao da su ih prvobitni ugovori „obeshrabrili“, ali ih je ohrabrio sastanak i priznanje da su novi ugovori bili puni nejasnoća.

"Ličili su nam na neki vid monopolskog položaja ERS koji nam nameće takve uslove. Ako smo partneri, tražimo saradnju i razumijevanje privrede kao razvojne šanse RS", dodao je Jelača.

Sastanku su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti