Otvaraju se nove poslovne prilike za bh. privrednike na švicarskom tržištu

04.09.2019. 13:07 / Izvor: Fena
Otvaraju se nove poslovne prilike za bh. privrednike na švicarskom tržištu

U vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period lani.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period lani.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Eglić izjavio je danas u Sarajevu da Švicarska ima veliko, perspektivno tržište za bh. privrednike, naglašavajući ulogu dijaspore u povezivanju sa tim tržištem i potencijalnim poslovnim partnerima.

Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizovati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. godine nakon čega su se osjetili rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

"Na današnjoj radionici u VTK BiH ćemo pripremati naše kompanije za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija. Mislimo da možemo bolje i više i ovo je prilika da uz podršku Švicarske ambasade, te naše dijaspore u Švicarskoj napravimo iskorak na tom tržištu", izjavio je Egrlić.   

Kada je riječ o dosadašnjoj saradnji, kako je dodao, prednječe sektori drvoprerade, metalska industrija, turizam. Također u oblasti housinga postoje velike šanse, i tu već postoji značajan izvoz u Švicarsku.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promoviše privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj saradnji.

"Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog ko će vam otvoriti vrata i onaj ko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Važan preduslov jeste i da znate šta vaši partneri očekuju, odnosno morate biti pripremljeni da znate kako nastupiti u komunikaciji sa njima", kazala je Rauber Saxer izražavajući podršku unapređenju bilateralne trgovine ćemu će dopinijeti B2B susreti koji će u narednom periodu biti organizovani u Švicarskoj.

Biznismeni iz BiH bit će u prilici da se upoznaju sa biznismenima iz Švicarske u sektorima kao što su IKT, te metalski i elektro sektor.

Udruženje i-dijaspora osnovano je 2015. uz podršku švicarske vlade, odnosno Švicarske agencije za razvoj i saradnju.  

"Naš cilj je da u oblastima koje pokrivamo kao što su ekonomija, obrazovanje i kultura, sa što manje sredstava, koristeći mrežu koju dijaspora ima u Švicarskoj i međunarodnom kontekstu, spojimo firme za koje procjenjujemo u saradnji sa VTK BiH, te da ih izvedemo na švicarsko tržište i da ih spojimo direktno putem B2B konferencija sa potencijalnim kupcima", kazao je Edin Dacić, predsjednik Udruženja i-dijaspora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti