Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prijedlog zakona o likvidacionom postupku u RS

Privredna komora Republike Srpske inicirala je donošenje novog zakona o likvidacionom postupku.

06.09.2019. 11:29 / Izvor: SRNA

Privredna komora Republike Srpske inicirala je donošenje novog zakona o likvidacionom postupku s ciljem boljeg nadzora nad likvidacionim upravnikom, smanjenja troškova i skraćivanja ovog postupka, a predviđa i uvođenje novine u zakonodavstvo-skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

"Ono što je važno za poslovnu zajednicu i na čemu smo insistirali je uvođenje novog instituta u naše pravno zakonodavstvo, a to je skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak s ciljem skraćivanja postupka zatvaranja poslovnih subjekata u likvidaciji i smanjenja troškova likvidacionog postupka", rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

On je naveo da se skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak sprovodi na način da poslije donesene odluke o prestanku postojanja poslovnog subjekta, svi vlasnici kapitala tog subjekta daju notarski ovjerene izjave da su izmirene obaveze tog subjekta prema povjeriocima, uključujući i obaveze prema radnicima, kao i da su saglasni da se sprovede skraćeni likvidacioni postupak.

"U tom skraćenom likvidacionom postupku ne bi se imenovao likvidacioni upravnik, a što bi za rezultat imalo da troškovi takvog postupka budu minimalni", dodao je Blagojević.

U obrazloženju Prijedloga zakona o likvidacionom postupku navodi se da se on donosi radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Jednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći Zakon predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Ovim aktom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona.

Jedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapitala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase.

Prijedlog zakona o likvidacionom postupku je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 17. septembar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti