IBU i KULT potpisali sporazum u cilju usavršavanja znanja studenata u BiH

13.09.2019. 14:53 / Izvor: Fena
IBU i KULT potpisali sporazum u cilju usavršavanja znanja studenata u BiH

Cilju je mladima u Bosni i Hercegovini pruže dodatni podsticaj u sticanju znanja i iskustva učešćem na projektima iz raznih oblasti.

Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su danas sporazum o saradnji u cilju da mladima u Bosni i Hercegovini pruže dodatni podsticaj u sticanju znanja i iskustva učešćem na projektima iz raznih oblasti.  

"Jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo se odlučili za ovu saradnju jeste razvoj mladih ljudi odnosno naših studenata, koji će uzimati učešća u volontiranju koje organizuje KULT kroz svoje projekte. Tu će moći obavljati i obaveznu praksu koju kroz naš plan i program moraju uraditi", izjavio je v.d. rektora IBU-a Mersid Poturak nakon potpisivanja sporazuma.

IBU se posljednjih godina fokusira na razvoj poduzetništva, te studenti kroz start-up takmičenja ostvaruju svoje ideje.

"Prepoznali smo da nam u tome može pomoći KULT. Mi imamo profesore – vrhunske stručnjake iz različitih oblasti koji mogu držati seminare i radionice koje organizuje Institut. Upravu tu vidimo saradnju koju možemo ostvariti kako bi mladima prenijeli znanje i poboljšali njihovo obrazovanje", dodao je Poturak.

Uime Instituta sporazum je potpisala Katarina Vučković izražavajući zadovoljstvo što su studenti prepoznali KULT kao priliku za volontiranje i dodatnu praksu, te za kreiranje novih ideja za njihove studije.

"Do sada smo upravo sa studentima iz IBU-a imali priliku raditi i razgovarati. Iza nas su dvije studentice koje su radile praksu u oblasti korporativnog volontiranja i ljudskih prava posebno radničkih prava. Također, smo dosta surađivali sa studentima na nekim lokalnim inicijativama pa imamo iskustvo koje možemo ponuditi i drugim studentima koji studiraju ovdje", naglasila je Vučković.     

Sporazumom obje strane su se obavezale da će zajednički učestvovati na izradi publikacija, aplicirati na projekte, organizovati prakse za studente, razne edukativne radonice za mlade i za uposlene, te međusobno razmjenjivati ostale resurse koje posjeduju.

"Ovo je kruna već postojeće saradnje i dogovor o proširenju i još nekim dodatnim aktivnostima koje planiramo za budući period. Želimo da naši studenti dobivaju iskustva koje pruža KULT jer radimo na usavršavanju naših studenata ne samo u teorijskom smislu već pokušavamo da im proširimo vidike kroz praksu", poručila je dekanesa na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke IBU Nataša Tandir povodom potpisivanja navedenog sporazuma.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti