Radić: Žene u poslovnom svijetu su manje sklone riziku

18.09.2019. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Radić: Žene u poslovnom svijetu su manje sklone riziku

Radionica je privukla veliku pažnju poslovnog svijeta u Hrvatskoj i zemljama regiona, što je bio povod za razgovor sa predavačicom Radić.

Ivana Radić, narednog mjeseca u organizaciji IUS Life centra za cjeloživotno učenje će održati radionicu "VOĐENJE ŽENSKOG (MUŠKOG) TIMA".

Radionica je privukla veliku pažnju poslovnog svijeta u Hrvatskoj i zemljama regiona, što je bio povod za razgovor sa predavačicom Radić.

Možeteli nam reći o kakvoj radionici je riječ?

- Predavanje i radionica su osmišljeni kako bi ukazali na različitosti u vođenju timova i načinu razmišljanja. Istraživanja su pokazala da muškarci i žene na drugačiji način vode i da drugačije percipiraju liderske uloge. Nijedan način vođenja sam po sebi nije niti loš niti dobar nego je jednostavno drugačiji. Žene vole biti uključenije u rad tima, empatičnije su, vole mentoring, coaching i dobre međuljudske odnose, odnosno na to najviše polažu pažnju. Muškarci s druge strane žele riješiti problem i oni to rješavaju u „etapama“ – akcijskim koracima. Ženama je u muškim timovima ponekad vrlo izazovno sudjelovati svojim pristupom jer mi volimo detalje, volimo razmatrati opcije pa nam se često spotiče da nismo dovoljno spremne na rizik, ali to je samo stvar procesa koji je drugačiji kod žena. I jedna i drugi način imaju svoju svrhu i vrijeme kada najbolje funkcioniraju.

 Jesu li  inovativnost i kreativnost na strani ženskih timova?

- Prema istraživanjima i primjerima iz prakse žene jesu kreativnije i inovativnije u pristupu rješavanju problema jer razmatraju mnoge opcije prije nego donesu odluku. Na primjeru jedne svjetske firme koja je radila softver za zdravstvenu industriju mogu vam reći da kada je trebalo raditi kreativni dio posla onda se pokazalo da su žene bile puno kreativnije i inovativnije, a tehnički dio su rješavali muškarci. Naravno, ne bih  generalizirala jer uvijek ima iznimaka koje potvrđuju pravilo.

Žene su manje sklone riziku, da li je i to jedan od razloga sto je manji broj žena (ženskih timova) na višim rukovodećim pozicijama?

- Percipira se da su žene manje sklone riziku, ja bih rekla da je kod nas proces donošenja odluka malo dulji i to zbog načina na koji mi donosimo te odluke što je uvjetovano biologijom što objašnjavam na radionici. Žene su sklonije razmisliti o više opcija pa tek onda odlučiti koju smatraju najboljom. Iz tog razloga nas se percipira kao nesklone riziku no mislim da to nije točno. Kada nešto zaista odlučimo nema toga tko nas može spriječiti.

- Istina je da žene treba ohrabrivati za rukovodeće pozicije jer nisu same uvjerene u svoje sposobnosti. Prekritične smo prema sebi i vrlo često kada se  i ukaže prilika za napredovanje mi se često pitamo jesmo li tome dorasle i jesmo li dovoljno dobre. S druge strane i društvo bi trebalo osigurati jednake mogućnosti napredovanja za muškarce i žene.

 Vaša iskustva sa radionicom?

- Iskustva s radionicom su izvrsna. Na radionice nam dolaze muškarci i žene koji vode timove koji su pretežno ženski i imaju izazova kako se nositi s vođenjem. Atmosfera uvijek bude opuštena i podržavajuća zbog čeka nam se uvijek javi netko tko želi riješiti svoju situaciju, a sudionici uvijek žele pomoći. Postupak rješavanja se zove Mastermind i radi se po unaprijed strukturiranoj metodi. Osoba koja izloži svoju situaciju uvijek dobije neke nove uvide koji joj mogu pomoći da razvija bolju atmosferu u svojim timovima.

Kome je radionica namjenjena?

- Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti nešto novo, voditeljima, rukovoditeljima, direktorima, ravnateljima, svima koji žele razviti bolje timove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti