Svečano otvoren SHF: Sarajevo drugi put centar halal industrije

26.09.2019. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Svečano otvoren SHF: Sarajevo drugi put centar halal industrije

Treći dan SHF 2019, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Drugi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2019 je otvoren u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica danas u Sarajevu.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International je zaželio dobrodošlicu na drugi SHF. Kazao je kako je održavanje drugog SHF potvrda da oživljavamo viziju Sarajeva kao centara halal industrije u Evropi. 

"Nastavljamo put koji smo započeli prošle godine s ciljem da dodatno doprinesemo razvoju našeg regiona i globalnog halal tržišta", rekao je Bukvić, naglašavajući kako je na ovogodišnjem SHF-u 108 izlagača iz 36 zemalja.

Rekao je kako su uspjeli okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu u gradu gdje se istok susreće sa zapadom. 

"Ovaj grad i ova zemlja imaju ogroman potencijal i želimo da bude ono što zapravo jesmo - raskrsnica između istoka i zapada. Nalazimo se u srcu Evrope i to je odlična prilika za nas. BiH bi mogla postati platforma za opskrbu nekoliko evropskih tržišta halal proizvodima i ako uspijemo izgraditi tu platformu, to bi za nas bio ogroman uspjeh“, istaknuo je Bukvić.

Zaželio je gostima, izlagačima, učesnicima ovaj sajam bude prilika da se otvore Evropi i svijetu, ostvare veze, razmije iskustva, ideje i uđu na nova tržišta. 

YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad, premijer Malezije koji je ujedno i počasni osnivač Sarajevo Halal Faira obratio se prisutnim putem video linka. 

Rekao je da mu je zadovoljstvo podijeliti svoja razmišljanja sa prisutnima, te čestitao Bukviću i njegovom timu na sjajnoj organizaciji sajma. Naglasio je kako SHF može ojačati ekonomsku saradnju zemalja Zapadnog Balkana i ojačati vezu regiona sa ostatkom svijeta.

YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača, Malezija kazao je kako se tržište hala povezuje sa hranom i pićem međutim  halal uključuje veći dijapazan proizvoda kao što su kozmetika  i turizam.

İsrafil Kuralay, potpredsjednik, Privredna komora Istanbula (ICOC/İTO) Turske je rekao da Turska i ITO podržavaju ovu vrstu manifestacije koja će ojačati saradnju dvije zemlje.

Izrazio je jaz zato što samo 57 muslimanskih država sa 1,6 miliona stanovnika proizvodi samo 20 posto halal industrije u svijetu.

Husein ef. Kavazović reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je kazao kako halal nije trend pojava, halal je sastavni dio naše tradicije i načina  življenja.

Kako je naveo halal standardi, halal certificiranje i akreditiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo  halal i zdrava.

"Halal sajmovi su prilika da naše firme otvore veliko tržište muslimanskog svijeta, kao i da se naši turistički potencijali obogate halal ponudom", kazao je Kavazović te poručio da otvaranje halal tržišta nije samo u interesu muslimana, nego u interesu svih građana i kompanija.

Premije Kantona Sarajevo Edin Forto u uvodnom obaraćanju kazao je da je ponosan što učestvuje na ovom Sajmu, te naglasio kako je ovaj sajam vrlo značajan za BiH, jer više od 80 kompanija u našoj državi proizvodi halal hranu. 

Podcrtao je kako svi ovdje žele da Sarajevo postane poslovni centar BiH i regiona.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovne kazao je da mu je čast u svojstvu pokrovitelja otvoriti ovaj sajam.

Naglasio je kako zahvaljujući velikom broju gostiju, pizlagača SHF zaslužuje podršku države.

"Halal industrija je fenomen u svijetu, a Sarajevo i BiH ima priliku da bude centar te industrije", kazao je Džaferović navodeći kako je naša blizina EU, naša prednost i u tom kontekstu je značajna činjenica da halal infustrija u Europi raste i danas broji oko 150 miliona ljudi.

Tokom tri dana Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2019 učesnicima i posjetiteljima ponudit će bogat  program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka; Omana, Tunisa. 

Najzastupljeniji su izlagači iz industrije hrane i pića, zatim turizma, kao i finansijskih institucija, te predstavnika državnih agencija, privrednih komora i poslovnih udruženja. Na SHF-u 2019 predstavlja e 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

Organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Gospodarskoj/Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Prvog dana SHF 2019 učesnici sajma će imati priliku prisustvovati panelu „Jugoistočna Azija – halal izgledi  i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope" u okviru koje će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal-proizvoda i  pružatelja halal-usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal-tržištu. 

Okrugli stol bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika, također, će biti  održan prvog dana SHF 2019, a posebna pažnja bit će posvećena Halal Vision 2020- viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto.  Uvodno izlaganje na ovom okruglom stolu imat će  Saifuddin Nasutiion Ismail, ministar unutrašnje trgovine Malezije.

Prvog dana SHF 2019 posjetiteljima će biti predstavljena knjiga "Halal - standard po mjeri čovjeka", autora dr. Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu.

Drugog dana SHF 2019, bit će održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom „Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija".

Panel diskusija razvoj halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije okupit će bh, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal-turizma i halal-hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bosanskohercegovačkih, regionalnih i arapskih privrednika.

Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH bit će posvećen temi "Ugovor o slobdnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi".

Treći dan SHF 2019, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetitelji će uživati u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bosanskohercegovačke kuhinje pripremljene u skladu sa halal-standardima. Cijena ulaznica za posjetitelje je 2 KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u BiH.  

Centralni događaj trećeg dana SHF 2019 je održavanje takmičenja u inovacijama "Transformers Roadshow" u organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB) koje je ove godine prvi put organizirano u našem regionu.  Pobjednici takmičenja "Transformers Roadshow" bit će proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta bit će nagrađeni sa po 3.000 dolara i svoje projekte će moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti