Sokolac: Za plastenike u dva projekta obezbijeđeno 63.000 KM

28.10.2019. 11:13 / Izvor: SRNA
Sokolac: Za plastenike u dva projekta obezbijeđeno 63.000 KM

Pržulj je pojasnio da korisinici u cijeni plastenika učestvuju sa 400 KM, opština Sokolac sa 300 KM, a IFAD obezbjeđuje 700 KM.

Na Sokocu je u proteklih nekoliko dana postavljeno 20 od planiranih 37 plastenika u okviru projekta Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj ukupne vrijednosti 28.000 KM, koji lokalna uprava realizuje posredstvom resornog ministarstva u Vladi Srpske.

Načelnik za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj rekao je novinarima da je cijena jednog plastenika, površine 50 metara kvadratnih, 1.400 KM i da su poljoprivrednici zainteresovani za njihovu nabavku.

Pržulj je pojasnio da korisinici u cijeni plastenika učestvuju sa 400 KM, opština Sokolac sa 300 KM, a IFAD obezbjeđuje 700 KM.

On je istakao da je prije nekoliko dana u opštini Sokolac, u okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje višečlanih porodica putem plasteničke proizvodnje", završeno postavljanje 15 plastenika površine 24 metra kvadratna za višečlane i porodice slabijeg materijalnog stanja.

Pržulj je naveo da su ove porodice plastenike dobile besplatno u okviru projekta koji podrazumijeva i obuku korisnika, a čija je ukupna vrijednost oko 35.000 KM.

On je dodao da je 30 odsto sredstava obezbijedila opština Sokolac, a 70 odsto UNDP, posredstvom Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji se na lokalnom novu realizuje posredstvom Udruženja građana "Aurora".

Željko Kovačević iz sela Puhovac nadomak Sokoca rekao je novinarima da njegovoj petočlanoj porodici u kojoj niko nije zaposlen plastenik od 24 metra kvadratna znači mnogo.

Iz opštine Sokolac su za narednu sedmicu najavili potpisivanje ugovora o realizaciji projekta nabavke steonih junica između opštine, bilećke mljekare "Pađeni", predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i zainteresovanih proizvođača mlijeka sa područja Sokoca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti