Izvoz jaja za preradu u EU otvara put izvozu drugih proizvoda​

05.11.2019. 13:36 / Izvor: SRNA
Izvoz jaja za preradu u EU otvara put izvozu drugih proizvoda​

Odobrenje izvoza jaja za preradu i proizvoda od te namirnice značajno je za privredu jer predstavlja još jedan korak u liberalizaciji tržišta EU za jaja iz BiH

Odobrenje izvoza jaja za preradu i proizvoda od te namirnice značajno je za privredu jer predstavlja još jedan korak u liberalizaciji tržišta EU za jaja iz BiH, izjavila je Srni direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Lalovićeva je istakla da to odobrenje otvara put za proizvode u čiji sastav ulaze domaća jaja jer do sada nije mogao da se izvozi nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja, kao što su tjestenina, pekarski proizvodi i ostalo. 

"To je značajan korak za privredu BiH", istakla je Lalovićeva i dodala da se u ovom mjesecu očekuje prvi izvoz jaja za preradu u EU. 

Lalovićeva je pojasnila da je BiH, izmjenom Uredbe Evropske komisije broj 798/2008, uvrštena u spisak zemalja iz kojih je od 14. septembra dozvoljen izvoz jaja "B" klase /jaja za preradu/ i proizvoda od jaja u zemlje EU. 

Prema njenim riječima, stupanjem na snagu navedene izmjene Uredbe dozvoljen je i izvoz u EU mješovitih /kompozitnih/ proizvoda koji u sebi sadrže proizvode od jaja.

"Prema našim informacijama, za sada je samo firma `Agreks` iz Donjeg Žabara dobila rješenje od Kancelarije za veterinarstvo BiH o ispunjavanju uslova za izvoz jaja `B` klase, odnosno jaja za preradu, u zemlje članice EU", rekla je Lalovićeva. 

Lalovićeva je dodala da zainteresovani izvoznici mogu da podnesu zahtjev za odobravanje objekata za izvoz jaja za preradu i proizvoda od jaja u EU, u skladu sa Pravilnikom o načinu odobravanja objekata koji se bave uzgojem živih životinja, proizvodnjom, preradom, obradom i skladištenjem proizvoda životinjskog porijekla za izvoz na tržište EU. 

Ona je naglasila da je izvoz konzumnih jaja u EU naredni važan korak za BiH, jer statistika pokazuje rast izvoza ovog proizvoda, uprkos tome što je fokus i dalje na zemljama u regionu. 

"Najviše izvozimo svježa konzumna jaja što čini oko 70 odsto vrijednosti izvoza jaja, dok uvozom dominiraju oplođena kokošija jaja sa 71 odsto od ukupne vrijednosti", rekla je Lalovićeva. 

Lalovićeva je izrazila nadu da će vrlo brzo biti ispunjeni i svi uslovi za izvoz konzumnih jaja, što bi predstavljalo dodatni impuls proizvođačima u BiH, kako u pogledu širenja i modernizacije svoje proizvodnje, tako i mogućnosti izlaska na novo-staro tržište EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti