Zaštititi poslodavce koji posluju legalno

06.11.2019. 13:24 / Izvor: SRNA
Zaštititi poslodavce koji posluju legalno

Javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijama Srpske prethodno su održane u Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Prijedoru.

Pomoćnik ministra za resor uprave Republike Srpske Nikola Knežević rekao je danas da je cilj Nacrta zakona o inspekcijama Srpske da budu zaštićeni privredni subjekti u Srpskoj koji posluju legalno i redovno izmiruju obaveze, a rigorozno kažnjeni oni koji se nalaze u "sivoj zoni".

"Nama nije cilj da budemo represivni kroz ovaj zakon, već da budemo preventivni i da ovaj zakon bude korektivni faktor", rekao je Knežević novinarima u Banjaluci, gdje je održana završna javna rasprava o Nacrtu zakona o inspekcijama koju je organizovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

Prema njegovim riječima, shodno Programu ekonomskih reformi 2019-2021. godine, predviđena je i reforma Inspektorata.

"Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi tekst Nacrta zakona o inspekcijama Srpske u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove, kao i sa svim zainteresovanim, ponajviše socijalnim partnerima i poslodavcima", pojasnio je Knežević.

Knežević je naveo da je tekst Nacrta zakona o inspekcijama upućen u skupštinsku proceduru i narodni poslanici su jednoglasno usvojili tekst, a donesen je i zaključak da budu održane javne rasprave.

"Javne rasprave su bile kvalitetne i dobili smo potrebne informacije, prijedloge i sugestije u smislu unapređenja samog teksta i dobijanja kvalitetnijih prijedloga zakona koji će nakon okončanja javnih rasprava i sačinjavanja informacija biti upućen Vladi Srpske dalje u redovnu skupštinsku proceduru na usvajanje", naveo je Knežević.

Kada je riječ o novinama, Knežević je istakao da je predviđeno preuzimanje određenog broja inspektora, konkretno inspektora rada i zdravstvenih inspektora u okviru Republičke uprave za inspekcijske poslove, odnosno oni bi trebalo da dobiju status republičkih inspektora.

"Niko od njih ne gubi svoj posao, nego nastavlja da radi kao republički inspektor. Sa druge strane, određene novine odnose se na poboljšanje ili preventivno djelovanje Inspektorata u smislu da se pruži što bolja usluga Inspektorata u poveznici sa svim ostalim resornim ministarstvima u primjeni propisa prema privrednim subjektima", pojasnio je Knežević.

On je istakao da je posebna pažnja posvećena mikroprivrednim subjektima koji čine najveći procenat privrede u Srpskoj, ali i da bude pružena pomoć onima koji žele da posluju u Srpskoj i koji žele da započnu privrednu djelatnost.

Knežević je rekao da su normirani i određeni dijelovi koji se odnose na usmjeravanje prema materijalnim propisima - da bude precizirano kako se materijalni propisi trebaju primijenjivati i na koji način treba voditi inspekcijski sistem, uz mogućnost donošenja podzakonskih akata kojim će biti razrađen.

"Zakon o inspekcijama je sistemski i ne može da propiše sve, ali treba da bude konkretno upućujući prema materijalnim propisima koje inspektori koriste u obavljanju svojih djelatnosti", ukazao je Knežević.

On je rekao da će, kada je riječ o organizacionom dijelu, biti predloženo osnivanje određenog seta odjeljenja u okviru Inspektorata, budući da je analizom koju su u 2017. i 2018. godini uradili Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske zajedno sa Inspektoratom, poslovnom zajednicom, Privrednom komorom i socijalnim partnerima utvrđeno da je potrebno osnovati određene jedinice.

"Riječ je o odjeljenju za poseban nadzor i internu kontrolu koji će preduzimati aktivnije i brže radnje, prije svega da se zaštite oni koji posluju legalno", naglasio je Knežević.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da kroz zakon bude formirano i zajedničko radno tijelo Poreske uprave, Inspektorata i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji će međusobno koordinisati rad svojih organa na način da se brže prenose informacije i podaci, kao i da se formira jedinstven informacioni sistem.

"To je jedan od načina da se uvežu sve inspekcije i da se brže i kvalitetnije djeluje u okviru inspekcijskih nadzora čime bi smanjili jedan od problema - dupliranje inspekcijskih nadzora prema privrednim subjektima", naveo je Knežević.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske rekao je da su poslodavci tražili donošenje ovog zakona zbog, kako je naveo, problema na terenu u vezi sa neujednačenim stavovima inspektora.

"Zahtijevali smo da se objedini Inspektorat kao jedna institucija i da svi inspektori u Srpskoj postupaju na isti način što bi dovelo do boljih rezultata", rekao je Trivić.

Trivić je dodao da je jedan od zahtjeva poslodavaca i da se osnuje odjeljenje koje će se baviti preventivom, odnosno savjetovanjem poslodavaca kako bi bili upućeni u posao i ne bi kršili propise.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijama Srpske prethodno su održane u Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Prijedoru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti