Omogućiti jačanje dijaloga o osiguranju kvaliteta

23.11.2019. 11:35 / Izvor: Fena
Omogućiti jačanje dijaloga o osiguranju kvaliteta

Forum će predstaviti primjere razvoja organizacija koje za efektivnije sagledavanje vlastitih podataka koriste nauku i znanje.

Prvi Forum kvaliteta će se održati 27. novembra u Sarajevu, a okupit će stručnjake iz oblasti kvaliteta zbog razvijanja, promocije i širenja politike i razvoja sistema upravljanja u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda iz porodice ISO, ali i drugih.

Nedim Čaušević, direktor Instituta za certificiranje sistema d.o.o. Sarajevo koji je organizator foruma, kaže da forum ima za cilj omogućiti jačanje dijaloga o osiguranju kvaliteta, te kreiranje jedinstvenog evropskog razumijevanja putem diskusija i umrežavanja različitih zainteresovanih strana u ovim procesima.

"Namjera nam je da 27. novembra u Sarajevu promoviramo i ideju godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost pod nazivom "BH - Povelja kvaliteta" koja bi, kao prva nacionalna nagrada za kvalitetu i poslovnu izvrsnost, bila dodjeljivana profitnim i neprofitnim organizacijama za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti", rekao je Čaušević.

Dodao je da, vođeni zadacima i edukativnim programskim ciljevima ICS-a, a u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, imaju za cilj upoznati sve klijente, članice Komore i privredne subjekte, s novim idejama, znanjima i vještinama kroz promociju kulture kvaliteta.

"Očekujemo prisustvo eminentnih stručnjaka u oblasti sistema upravljanja, visokog obrazovanja, ali i prorektora i dekana fakulteta, istaknutih profesora, političara, vrhunskih menadžera, direktora brojnih institucija i agencija, te stručnjaka iz prakse.", kazao je Čaušević.

Naveo je da će predavači prvi put u BiH pojasniti na koji način oni doprinose razvoju kulture kvaliteta, kako pojedinci i organizacije mogu bolje razumijeti ulogu koju osiguranje kvaliteta ima u svakodnevnom životu, te kako zajedno raditi da bi unaprijedili kvalitet.

"Svetlana Cenić, Enver Halilović, Enver Karahmet i Tomislav Grizelj samo su neki od predavača koji će na forumu imati interesantna izlaganja.", kazao je Čaušević.

Pojasnio je da model foruma podrazumijeva prenošenje konkretnih iskustva iz prakse o primjeni najboljih alata/modela upravljanja čije korištenje u svakodnevnom poslovanju daje konkretne rezultate koji u krajnjoj distanci doprinose razvoju kulture kvaliteta - kroz kvalitet proizvoda, procesa ili ukupnog sistema poslovanja, tj. doprinose stalnom unapređenju organizacije.

Forum će predstaviti primjere razvoja organizacija koje za efektivnije sagledavanje vlastitih podataka koriste nauku i znanje.

"Može se reći da forum nema određenu ciljnu skupinu, namijenjen je svim osobama i institucijama koji se u svom radu susreću s problemima tržišno-konkurentske sposobnosti, i svim onim izazovima koje pred nas stavljaju evropski standardi i smjernice.", naglasio je Čaušević.

Suorganizator Prvog Foruma kvaliteta je Vanjskotrgovinska komora BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti