Razmotren Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama

28.11.2019. 07:48 / Izvor: Akta.ba
Razmotren Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina /bivši erar/.

Pod dobrovoljačkim kompetencijama smatra se zemljište koje je iz državne svojine dato u svojinu dobrovoljcima ratova od 1912. do 1918. godine u skladu sa propisima kojima su regulisane navedene kompetencije, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je u završnoj riječi da se neće prihvatiti prijedlog da se raspravlja o uzurpacijama o javnim dobrima.

Ona je pojasnila da se pod uzurpacijom smatra svako samovlasno zauzimanje, odnosno bespravno držanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava.

"Samovlasno zauzimanje zemljišta koje je određeno kao građevinsko zemljište u skladu sa važećim propisima ne smatra se uzurpacijom u smislu ovog zakona", navela je Predragovićeva.

Tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu zakona, poslanik SDS-a Ivanka Marković predložila je u ime kluba ove stranke amandman kojim se briše odredba "u slučaju ako je to zemljište uzurpant napustio, odnosno da njegovo boravište nije u Republici Srpskoj".

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da predloženi zakon ima mnogo nejasnoća i nedorečenosti, te da ostavlja mogućnost zloupotrebe i manipulacije kada je riječ o dodjeli zemljišta.

"Posebno je nejasno kojim potomcima dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata i na osnovu kojih dokaza će ovim zakonom biti dodijeljeno pet hektara zemljišta, na području kojeg grada i na kojoj lokaciji", rekao je Stojanović.

Poslanik Socijalističke partije Risto Marić u ime kluba poslanika ove stranke predložio je amandman na ovaj prijedlog zakona koji predviđa da se neće smatrati uzurpacijom zauzimanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta prije 31. decembra 1955. godine, koje je javno dobro.

Marić je pojasnio da to znači, ako je na primjer u katastru zemljišta upisano fizičko lice, a u zemljišnoj knjizi javno dobro, organ odbacuje zahtjev zbog nestvarne nadležnosti jer se nekretnina ne smatra uzurpacijom.

On je rekao da je amandmanom Socijalističke partije predloženo i da se pravo svojine može priznati i uzurpantima na zemljištu koje su uzurpirali prije 31. decembra 1955. godine, zaključno sa 6. martom 1978. godine, a od uspostavljanja katastra zemljišta su bili upisani kao posrednici i plaćali porez na predmetnu nepokretnost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti