Uskoro elektronsko izdavanje svih vrsta dozvola iz oblasti građenja

28.11.2019. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Uskoro elektronsko izdavanje svih vrsta dozvola iz oblasti građenja

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci jučer je održan Okrugli sto o temi „Implementacija projekta integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj“. Cilj je bio upoznati sve uključene institucije i organe Republike Srpske sa projektovanim poslovnim procesima, te tehničkim pretpostavkama koje treba obezbijediti za nesmetanu realizaciju projektnih aktivnosti.

Okrugli sto je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uz tehničku pomoć Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, datu putem Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), a koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem Ukaid-a .

Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj, koji se uspostavlja Projektom LIFE, omogućiće online izdavanje svih vrsta dozvola iz oblasti građenja: od lokacijskih uslova, građevinske pa do upotrebne dozvole. Banja Luka i Gradiška su izabrane lokalne zajednice koje će se prve priključiti na integrisani sistem, s obzirom na to da su ranije provele regulatorne reforme i uspostavile jednošalterski način poslovanja u okviru Projekta LIFE,  te su u potpunosti spremne podržati realizaciju projektnih zadataka.

Nakon što je Narodna skupština usvojila odgovarajuća zakonska rješenja, pristupilo se operacionalizaciji projekta izdavanja e-građevinske dozvole kroz lokalizaciju sotfvera. To će obezbijediti unifikaciju postupanja nadležnih organa, kao i alata koji se koriste u procesu. Ovim će se značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja dozvola i smanjiti troškovi po svim osnovama za investitore i građane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti