FlyBosnia i Aerodrom Sarajevo dogovorili otplatu duga

02.12.2019. 08:44 / Izvor: Akta.ba
FlyBosnia i Aerodrom Sarajevo dogovorili otplatu duga

Zračna luka Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga u iznosu većem od pola miliona eura

Međunarodni aerodrom Sarajevo i FlyBosnia postigli su dogovor oko otplate duga u iznosu većem od pola miliona eura, međutim, problemi između dvije strane ostaju, javlja EX-YU Aviation News.

"Ako preskoče samo jedno plaćanje tokom sedmice, automatski ćemo započeti proceduru raskida ugovora", rekao je generalni direktor Aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković.

S druge strane, iz FlyBosnia smatraju da su naknade za Aerodrom Sarajevo i dalje visoke.

"U Mostaru ili Tuzli aerodromske takse ukupno iznose pet eura, dok u Sarajevu iznose trideset eura. Stoga Aerodroma Sarajevo ne pomaže stimuliranje u razvoju naše mreže, zbog čega gledamo na širenje poslovanja sa aerodroma u Tuzli i Mostaru", izjavio je izvršni direktor FlyBosnia, Tarik Bilalbegović.

Inače, FlyBosnia se suočila sa brojnim problemima u posljednjih nekoliko mjeseci. Pored nagomilavanja duga prema sarajevskom aerodromu aviokompanija je jedan od svoja dva aviona Airbus A319 vratila najmodavcu AerCap i otpustila gotovo polovinu svoje radne snage.

"Mi smo start-up kompanija. Kao takva, normalno je da se na početku pojave neki problemi", napominje Bilalbegović. Bilo je i poteškoća u odnosima sa zaposlenima. Avionska kompanija saopćila je da svoje probleme novinari preuveličavaju. Nadalje, dodala je da je smanjivanje flote i otpuštanje nekih zaposlenika standardni postupak u avionskoj industriji tokom mirnijih zimskih mjeseci.

FlyBosnia će u aprilu 2020. godine isporučiti dva zakupljena aviona A319, što će joj omogućiti uvođenje novih usluga. "Liniju za Pariz uvodimo 1. marta, ubrzo nakon toga Milano i Barselonu, a vjerovatno i Moskvu do jula 2020.", rekao je izvršni direktor aviokompanije.

Kompanija će u narednom periodu voziti seriju čarter letova od Mostara do Italije i Irske. Od pokretanja redovnih letova u junu, FlyBosnia je prevezla više od 40.000 putnika. Trenutno održava redovne usluge od glavnog grada Bosne i Hercegovine do londonskog Lutona, Rima i Rijada. Avionsku liniju za start postavila je Saudijska Arabija Al Shiddi Group i ona je u 100% privatnom vlasništvu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti