Nakon uvođenja taksi, izvoz iz BiH na Kosovo smanjen za 97 posto

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon uvođenja taksi, izvoz iz BiH na Kosovo smanjen za 97 posto

U istom periodu uvoz sa Kosova iznosio je 10,71 milion KM, što je za 3,69 miliona KM manje nego u prva tri kvartala 2018. godine, odnosno zabilježen je pad uvoza od 25,6 posto.

10.12.2019. 09:06 / Izvor: SRNA

Nakon što su prištinske vlasti uvele taksu od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, izvoz BiH u prva tri kvartala na Kosovo iznosio je 3,2 miliona KM i manji je za 105,03 miliona KM ili za 97,04 posto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa naše zemlje.

U istom periodu uvoz sa Kosova iznosio je 10,71 milion KM, što je za 3,69 miliona KM manje nego u prva tri kvartala 2018. godine, odnosno zabilježen je pad uvoza od 25,6 posto.

"Ovakve mjere ugrozile su poslovne ugovore koje imaju preduzeća iz BiH sa preduzećima Kosova, a posebno onima iz metalske i elektro industrije, ali i prehrambene i farmaceutske industrije, a izazvale su i druge vezane negativne efekte na trgovinske tokove na cijelom zapadnom Balkanu", ističu iz ovog Ministarstva.

Podsjećaju da su odmah po uvođenju taksi, 6. novembra prošle godine kada su vlasti u Prištini uvele carinu od 10 posto, zatim 21. novembra od 100 posto, a sedam dana kasnije i taksu od 100 posto na proizvode međunarodnih brendova iz drugih zemalja, preduzeli niz koraka s ciljem ukidanja odluka Kosova. 

Prvo su tražili da im kontakt tačka prištinskih vlasti u CEFTA-i formalno potvrdi uvođenje taksi, da ih obrazloži, kao i da ih ukine, jer se njima direktno krši CEFTA sporazum, ali BiH nikada nije dobila odgovor.

Iz resornog ministarstva upućena su pisma tadašnjem šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku, te ostalim članicama CEFTA-e o prištinskim taksama sa zahtjevom da Evropska komisija učini napore da one budu ukinute. 

U novembru prošle godine ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić uputili su pisma na više adresa, a neka od njih su otišla visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost i predstavniku za trgovinu SAD.

Iz Ministarstva podsjećaju da su se prištinske vlasti izjasnile u januaru ove godine na sastanku u Sarajevu da će takse biti ukinute samo ako BiH prizna Kosovo.

Od BiH je traženo ukidanje viznog režima, priznavanje pasoša, lične karte, vozačke dozvole, registarskih tablica i dokumenata koja prate robu u transportu sa oznakama kosovskih vlasti, odnosno sve ono što nije u nadležnosti Ministarstva, već je riječ o političkim pitanjima.

"Sastanak nije rezultovao pozitivnim dogovorom, već je situacija ostala gotovo ista kao prije, kao i do danas, s tom razlikom da smo konkretno i direktno upoznati sa problematikom i uslovima druge strane kao i oni sa našim stavom", ističu u Ministarstvu.

Predstavnici BiH i Srbije su, kako navode iz Ministarstva, tražili ukidanje odluka prištinskih vlasti na svim zvaničnim sastancima CEFTA struktura koji su održani u periodu od donošenja mjera, a do danas ih je bilo sedam.

Iz resornog ministarstva navode da je na sjednici Vijeća ministara u novembru prošle godine zaključeno da Evropska komisija treba hitno da se uključi u rješavanje ovog problema, te da za sada BiH neće razmatrati mogućnost uvođenja kontramjera. 

"Razlozi za ovu odluku bazirani su na podatku da je izvoz Kosova u BiH tako malog obima da uvođenje kontramjere ne bi polučilo adekvatne posljedice za njegov izvoz", podsjećaju iz Ministarstva. 

Osim Ministarstva, zahtjev za ukidanje taksa na proizvode iz BiH upućivala je Vanjskotrgovinska komora BiH, ali i druge institucije. 

Iz Ministarstva vanjske trgovine ističu da će u okviru svojih nadležnosti i dalje intenzivno raditi na pitanju ukidanja spornih mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti