BH sedmice inženjerstva - Inženjerstvo najneposrednije povezano s razvojem

12.12.2019. 11:47 / Izvor: Fena
BH sedmice inženjerstva - Inženjerstvo najneposrednije povezano s razvojem

Pod motom "Povežimo budućnost", danas se u Sarajevu održava konferencija u sklopu ovogodišnjih BH sedmica inženjerstva.

Pod motom "Povežimo budućnost", danas se u Sarajevu održava konferencija u sklopu ovogodišnjih BH sedmica inženjerstva, na kojoj učesnici diskutuju o najnovijim razvojnim trendovima i postignućima u toj oblasti.    

Konferencija je okupila ne samo inženjere, nego i vlasnike uspješnih kompanija, predstavnike vlasti, akademske zajednice i mlade koji ulaze u svijet inženjerstva kako bi razmijenili ideje o unapređenju korištenja tehnologije u praksi, uključujući i najnovija rješenja koja su u funkciji poboljšanja kvaliteta života i ukupnog razvoja.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da se pozicioniranje i rast kompanija, kao i privredni razvoj uopšte, temelje na razvoju inženjerstva i inovativnom pristupu.

"U tom smislu posebno je važno umrežavanje i dijeljenje znanja imajući u vidu da trenutno postoji više od 18 različitih inženjerskih asocijacija koje su registrovane kao udruženja građana i koje uglavnom nisu uključene u izrade ključnih strategija u ovoj zemlji. A kada je riječ o ključnim strategijama, ni njihovi naslovi se ne bi trebali pripremati bez uključenosti eksperata iz ovakvih udruženja", kazao je Jašarspahić.

Stoga su u PKFBiH zajedno sa partnerima u projektu BH sedmica inženjerstva, kako je dodao, pokrenuli incijativu da se formira asocijacija koja bi okupila inženjere svih struka.

"Najveći iskorak kada je riječ o osvajanju novih tržišta, uvođenju zahtjevnih proizvoda u proizvodni program u konekcijama sa lancima dobavljača u određenim sektorima u EU, upravo su napravile kompanije koje su najviše uložile u istraživanje i razvoj, a  koji je nemoguće provoditi bez ulaganja u kadrove i maksimalno uključenje inženjerske struke, kako putem stalno zaposlenih u firmi, tako i kroz korištenje ekspertskih analiza ili povremenih ugovora sa inženjerima iz određenih oblasti", naglasio je Jašarspahić.

Direktor BH sedmica inženjerstva 2019 Zlatko Berbić izjavio je da konferencija u Sarajevu slijedi nakon sličnih skupova u Tuzli i Banjoj Luci, te nakon više manjih događaja širom BiH.

"Inženjerstvo je danas sveprisutno i najneposrednije povezano s razvojem i budućnošću i predstavlja svojevrsnu ulaznicu u svijet biznisa", naveo je Berbić.

Učesnici konferencije će putem predavanja i panel diskusija elaborirati niz zanimljivih tema  kao što su  pametna rješenja za pametni grad, transport, pametna javna uprava, Internet stvari (IoT), koncept "pametnih gradova" .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti