Rasadnik iz Šamca očekuje dozvolu za izvoz na rusko tržište

20.12.2019. 09:07 / Izvor: SRNA
Rasadnik iz Šamca očekuje dozvolu za izvoz na rusko tržište

Govoreći o zabrani izvoza sadnog materijala u EU, Perković je istakao da su pokrenuli proceduru za ponovno dobijanje dozvole za izvoz.

Inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor posjetili su rasadnike preduzeća "Poljoagro" u Šamcu kako bi utvrdili da li su ispunjeni uslovi za početak izvoza sadnica voća na rusko tržište, a nakon pregleda je izražen optimizam da bi prvi kontingent sadnica već početkom naredne godine mogao krenuti ka Ruskoj Federaciji.

Bojana Šukalo iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izjavila je novinarima da Srpska ima veliki potencijal i ozbiljnu proizvodnju sadnog materijala.

"Imamo 20 proizvođača sadnog materijala. Godišnja proizvodnja tih rasadnika je oko dva miliona sadnica jabučastog i koštuničavog voća, a kada tome dodamo i jagodičastvo voće, prvenstveno malinu, proizvodnja je oko četiri miliona sadnica", istakla je Šukalova.

Prema njenim riječima, do sada je sadni materijal proizvođen za domaće potrebe, a izvožen je i na tržište Evropske unije do polovine ovog mjeseca, kada je nastupila zabrana.

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković rekao je da kompletno područje BiH ima dobru perspektivu za proizvodnju sjemenskog i sadnog materijala.

"Sada imamo jedinstvenu priliku da osvojimo novo tržište, a to je Ruska Federacija. Međutim, ono zahtijeva posebne uslove, naši proizvođači moraju ispuniti njihove fitosanitarne zahtjeve i uslove u pogledu registracije izvoznog objekta", kaže Perković.

On je pojasnio da su ruski inspektori u Šamcu pregledali proizvodnju sadnog materijala jabuke, kruške, breskve i ostalih voćnih vrsta.

"Ruska Federacija zahtijeva prethodnu inspekciju proizvodnog pogona da bi sagledali sistem proizvodnje, kako se vrši nadzor i kakva je zdravstvena ispravnost sadnica, a nakon toga slijedi uzimanje uzoraka i ispitivanje u njihovim laboratorijama. Posljednji korak je dobijanje odobrenja za izvoz u Rusku Federaciju. Nadam se da ćemo zadovoljiti sve uslove i da će izvoz u Rusiju krenuti početkom naredne godine", istakao je Perković.

On je naveo da je "Poljoagro" za narednu godinu ugovorio izvoz više od 400.000 sadnica raznih voćnih vrsta, prvenstveno jabuke i breskve, a rasadnik u Čapljini, koji su juče posjetili ruski inspektori, više od 800.000 presadnica povrća.

Perković je dodao da će ostali rasadnici koji namjeravaju da izvoze u Rusku Federaciju morati da prođu istu proceduru, te da je u tom procesu veoma važna uloga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Poljoprivrednog instituta i Fitosanitarne inspekcije Republike Srpske koji pomažu u dostizanju standarda i vrše nadzor nad proizvodnjom.

Govoreći o zabrani izvoza sadnog materijala u EU, Perković je istakao da su pokrenuli proceduru za ponovno dobijanje dozvole za izvoz.

Predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Ivan Janišin rekao je da se izvoz voća i povrća iz BiH na rusko tržište odvija bez problema i konstantno razvija.

"Nadamo se da je izvoz sadnog materijala novi perspektivni pravac naše saradnje. Naši kupci iz raznih regiona Ruske Federacije su veoma zainteresovani za saradnju sa kompanijama iz BiH, ali moraju biti ispoštovane procedure, zahtjevi i standardi. Nadam se da će biti data dozvola za izvoz u Rusku Federaciju", naglasio je Janišin.

Direktor "Poljoagra" Veroljub Krstić izjavio je da sadnice proizvode na površini od 20 hektara.

"Do sada smo sadnice plasirali na tržište EU, ali je 14. decembra nastupila zabrana. Neophodno je usklađivanje fitosertifikata, koje smo mi već uskladili, ali oni su promijenili zakon i nastupila je zabrana. Sada tražimo novo tržište i planiramo da u naredne tri godine proizvedemo oko milion i po sadnica za rusko tržište", istakao je Krstić.

U rasadnicima "Poljoagra" dominiraju sadnice jabuke koje čine oko 70 odsto proizvodnje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti