Unioninvest obilježava 70 godina poslovanja

20.12.2019. 13:42 / Izvor: Akta.ba

U posljednjem mjesecu 2019. godine kompanija Unioninvest obilježava značajan jubilej - 70 godina poslovanja.

U posljednjem mjesecu 2019. godine kompanija Unioninvest obilježava značajan jubilej - 70 godina poslovanja.

U ovih sedam decenija bilo je mnogo truda i zalaganja radi postizanja velikog napretka i uspjeha u oblastima projektovanja, izgradnje i održavanja kompleksnih objekata,  u skladu sa željama i potrebama investitora.

Od osnivanja do danas Unioninvest je, u mnogočemu, bila i ostala jedinstvena kompanija u Bosni i Hercegovini i regiji.

Sve je počelo u decembru 1949. godine, kada je odlukom Vlade FNR Jugoslavije kompanija registrirana pod nazivom SNAGA. Godine 1955. mijenja svoj naziv i djeluje pod imenom Montažno projektno preduzeće, zapošljavajući 450 radnika. Godine 1970. dobiva naziv Unioninvest pod kojim i danas djeluje. Istovremeno počinje ekspanzija ove kompanije, koja se nastavlja do početka ´90-tih. Broj uposlenih dostiže 11.000, a ukupan godišnji obrt više od 400 miliona američkih dolara.

Kompanija je bila prisutna na cijeloj teritoriji bivše SFR Jugoslavije, kao i na tržištima Evrope i širom svijeta, od kojih su najvažnija tržišta bila u SR Njemačkoj, Rusiji, Alžiru, Libiji, Kuvajtu, Iraku i Iranu.

Među prvim kompanijama u jugoistočnoj Evropi se počinje baviti tretmanima voda, instalacijama solarnih sistema, kao i  instalacijama gasnih cjevovoda.

Kontinuirani razvoj kompanije prekinula je agresija na Bosnu i Hercegovinu. Od 1992. do 1995. godine prouzrokovana je nemjerljiva šteta u materijalima i ljudskom potencijalu Unioninvest-a. Skoro 80 posto materijalnih sredstava društva je uništeno, a šteta je procijenjena na preko 100 miliona maraka .

Uprkos teškim gubicima, menadžment Unioninvest-a je i tokom rata, uspio nastaviti sa radom kroz prethodne ugovorene, ali i nove poslove u Frankfurtu, Berlinu (Njemačka), Moskvi (Rusija), Alžiru.

U postratnom periodu Unioninvestse organizira kao ujedinjeno preduzeće, a svi raspoloživi kapaciteti su stavljeni u funkciju zajedničkih interesa, sanacije kompanije i održavanja njenog kontinuiteta. Aktiviraju se novi projekti i kompanija veoma brzo ponovo postaje vodeća u području investicione izgradnje.

Slijedom svoje poslovne tradicije, vođen kreativnim menadžmentom, kadrovski ojačan i rasterećen glomaznog neproduktivnog aparata Unioninvest uspješno završava i proces privatizacije, te se prilagođava novim uslovima privređivanja.

Danas, kao dioničko društvo, Unioninvest predstavlja lidera u inženjerskim projektima na lokalnom tržištu i prepoznatljiv je brend u regiji.

Ozbiljan i profesionalan pristup poslovanju, tokom svih sedam decenija postojanja, učinio je Unioninvestmodernom inženjering kompanijom koja efikasno i profitabilno odgovara na sve potrebe klijenata uz održavanje kvaliteta i integriteta poslovanja na zadovoljstvo zaposlenih, klijenata i partnera.

Prepoznavajući trenutne tržišne potrebe, Unioninvest je profilisao rad u tri osnovna pravca: tretman pitkih i otpadnih voda, razvoj nekretnina i inženjering u izgradnji kompleksnih objekata.

U svim navedenim poljima Unioninvest pruža usluge tehničkog i finansijskog inženjeringa  primjenjujući standarde energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Zajedno s investitorima, klijentima i partnerima Unioninvest timski radi i optimizira rješenja sa ciljem ostvarivanja što bolje dugoročne saradnje.

Od njenog osnivanja do danas, glavne resurse kompanije čine kadrovi, kako monterski,  tako i inženjerski kadar, te stručnjaci raznih profila i specijalnosti. Bez njih UNIONINVEST ne bi bio ono što je danas. Ovom prilikom Uprava društva želi im se zahvaliti za doprinos u očuvanju i razvoju kompanije i od srca čestitati ovaj značajni jubilej.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti