Potpisani ugovori sa četiri od 39 firmi za podsticaje

30.12.2019. 12:12 / Izvor: SRNA
Potpisani ugovori sa četiri od 39 firmi za podsticaje

Raičević je dodao da će im podsticajna sredstva mnogo značiti u moralnom smislu, izražavajući nadu da će saradnja biti nastavljena i na drugim projektima.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je danas u Banjaluci ugovore sa četiri od ukupno 39 privrednika, kojima će biti dodijeljena podsticajna sredstva za direktna ulaganja za male investicione projekte u ovoj godini u ukupnom iznosu 1,4 miliona KM.

Petričević je rekao da se to odnosi na nabavku novih tehnologija ili značajno novih tehnologija maksimalne starosti do 12 godina, te dodao da je 39 privrednih društava ostvarilo pravo na dodjelu sredstava.

On je naveo da su ove godine sredstva za podsticaje za nabavku novih tehnologija u budžetu iznosila 1,4 miliona KM i dodao da je raspon dodijeljenih sredstava za 39 privrednih društava od 30.000 KM do 46.000 KM.

"Javni oglas je bio otvoren 15 dana, a od 192 privredna društva koja su podnijela zahtjev, pravo na podsticaj ostvarilo je njih 112. U skladu sa pravilnikom sačinjena je rang lista i pravo na dodjelu je ostvarilo 39 privredih društava", rekao je novinarima Petričević.

Nemanja Savić iz firme "Sim tehnik" Kotor Varoš zahvalio je Petričeviću i Vladi Srpske što su im omogućili podsticajna sredstva, nalašavajući da su došla u pravom trenutku jer je, kako je istakao, ova poslovna godina bila teška.

On je rekao da je ova firma nabavila mašinu u vrijednosti 2,2 miliona KM koja otvara nova tržišta, kao i da su dobili 42.700 KM podsticaja.

Predstavnik firme "Skaj adapter" iz Broda Dejan Simidžija rekao je da podsticajna sredstva možda nisu velika, ali su značajna ne samo u finansijskom, već i u psihološkom smislu.

On je izrazio nadu da će naredne godine Vlada Srpske za ove namjene izdvojiti više novca za izvoznike koji su lokomotiva razvoja Srpske.

"Nabavili smo tri mašine u vrijednosti od milion KM i ova sredstva ćemo iskoristiti za refundiranje i nova ulaganja u iste mašine i povećanje proizvodnog programa", rekao je Simidžija.

Direktor fabrike "Dermal" Kotor Varoš Radenko Bubić rekao je da je ova firma aplicirala za tehnologiju u proizvodnji obuće i dodao da je ukupna ovogodišnja investicija iznosila 1,4 miliona KM u opremu.

"Mi smo aplicirali na projekat sa 500.000 KM, koji je prepoznat kao prvi i dobili smo najviše podsticajnih sredstava 46.200 KM. Ova sredstva su veoma značajna i to je veoma pozitivno za privredu", naveo je Bubić.

On je rekao da "Dermal" trenutno zapošljava 950 radnika, a u ovoj godini je zaposleno novih 150.

Mile Raičević iz firme "Mahle elektrik drajvs Bosnia" /MAHLE Electric Drives Bosnia/ iz Laktaša rekao je da je ova firma u 2019. uložila više od milion evra i zaposlila 80 radnika.

On je istakao da mu je drago da je Vlada Srpske prepoznala te napore.

Raičević je dodao da će im podsticajna sredstva mnogo značiti u moralnom smislu, izražavajući nadu da će saradnja biti nastavljena i na drugim projektima. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti