Upravna zgrada Parka prirode Blidinje bit će završena do kraja proljeća

13.01.2020. 10:48 / Izvor: Akta.ba
Upravna zgrada Parka prirode Blidinje bit će završena do kraja proljeća

Kako je za Akta.ba portal potvrdio Zdravko Kutle, radi se o završnoj fazi projekta za koju su dobili 65.000 KM.

JP Park prirode Blidinje objavio je tender za uređenje i opremanje Znanstveno-istraživačkog i okolišno-edukacijskog centra Blidinje, na temelju potreba ugovornog tijela, predviđenih u proračunu (donatorska sredstva) JP Park prirode Blidinje– za 2019. godinu.

Kako je za Akta.ba portal potvrdio Zdravko Kutle, radi se o završnoj fazi projekta za koju su dobili 65.000 KM.

"To je posljednja faza projekta u okviru izgradnje naše upravne zgrade u Masnoj Luci na Blidinju koja se završava. Do sada smo od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije dobili 750.000 KM, a ovih 65.000 je za završetak zgrade", navodi on.

Dodaje da je ukupna površina objekta je oko 650 m2, te da se otvaranje upravne zgrade sa smještajnim kapacitetom, restoranom i dvoranom za seminare očekuje na proljeće ove godine.

"Na potkrovlju su završene prostorije za smještaj. Imamo 33 sobe koje su u rangu B kategorije i koje će se moći iznajmljivati, dok su na prvom spratu kancelarije za sve službe. Ostalo je još da se u prizemlju opreme dvije dvorane, kuhinja i restoran sa stolovima i stolicama, te završe spušteni strop i elektroinstalacije", ističe on, dodajući da će restoran biti aktivan samo kad se održavaju neki događaji.

Kako je kazao, prostorije su namijenjene za održavanje sjednica i seminara, te sastanaka sa raznim međunarodnim organizacijama koje dolaze u posjet. Zamišljen kao znanstveno-istraživačko i okolišno-edukacijski centar namijenjen je svima onima koji budu na Blidinju održavali seminare, u okviru kojeg će moći i prenoćiti.

Inače, uprkos brojnim problemima, Zdravko Kutle se nada da će uz planirane promjene Park prirode Blidinje u idućim godinama biti nositelj turizma u regiji.

Park prirode Blidinje jedan je od najznamenitijih prirodnih rezervata BiH čijim središtem dominira Dugo polje, poput nepregledne prerije, a jugoistočnim dijelom Parka Blidinjsko jezero, najveće glečersko jezero u BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti