Preko satelita do zdravijih poljoprivrednih proizvoda u RS

14.01.2020. 07:55 / Izvor: Nezavisne novine
Preko satelita do zdravijih poljoprivrednih proizvoda u RS

Satelitski sistem koji bi trebalo da omogući identifikaciju usjeva na teritoriji Republike Srpske, kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu.

Satelitski sistem koji bi trebalo da omogući identifikaciju usjeva na teritoriji Republike Srpske, kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu, sljedeći je korak u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u RS, kazali su za "Nezavisne" u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dodali da je nadležni resor u fazi dogovaranja uvođenja u korištenje sistema za primjenu satelitskih produkata u poljoprivredi.

"Ova informacija se koristi kako u planiranju agrarnih mjera, tako i u planiranju agrotehničkih operacija kao što su navodnjavanje, đubrenje i zaštita poljoprivrednih kultura", kazali su u Ministarstvu.

Takođe su naveli da nadležni resor posjeduje i jedan dron koji koristi u praksi, a uz pomoć njega su u mogućnosti da urade 3D modelovanje terena.

"Pomoću multispektralne kamere u mogućnosti smo da izvršimo analizu zdravstvenog stanja usjeva i da identifikujemo problematične dijelove parcela na kojima je potrebno povesti računa o ishrani, đubrenju ili navodnjavanju", pojasnili su u Ministarstvu.

Govoreći o CARPO sistemu koji je Ministarstvo takođe pokrenulo u cilju modernizovanja poljoprivrede, istakli su da su trenutno u fazi prebacivanja ovog sistema na novi server, što bi trebalo da bude završeno za nekoliko dana.

"CARPO sistem trenutno ima 180 registrovanih korisnika. Iz kontakata s uzgajivačima znamo da oni trenutno koriste podatke sa stanica, ali se radi o vremenskim parametrima. Korištenje rezultata prognoznih modela za bolesti i štetočine zasad koriste uglavnom poljoprivredni inženjeri i savjetodavci", pojasnili su u Ministarstvu, te dodali da je plan nadležnog resora da se u narednom periodu i poljoprivredni uzgajivači obuče za korištenje ovih modela.

Prema njihovim riječima, 2019. je bila prva sezona u kojoj je sistem pratio vremenske parametre s ukupno 50 meteoroloških stanica i dobijene podatke besplatno plasirao korisnicima sistema.

Kako navode, ovo je ujedno bila prilika da se sistem testira i da se produkti modela prate u realnom vremenu.

"Izvršena je i detaljna validacija (provjera) modela za sivu trulež maline, u sklopu master rada Mišaele Vakić, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banjaluke. Izvršeno je takođe redovno praćenje funkcionisanja ostalih modela za bolesti i štetočine od strane savjetodavaca resora", dodali su u Ministarstvu i napomenuli da modeli zasad daju zadovoljavajući rezultat.

Ističu da su rezultati modela jako korisni savjetodavcima Ministarstva i predstavljaju alat u donošenju odluka u zaštiti biljnih kultura, a mogu da ih koriste i privatni savjetodavci i poljoprivredni uzgajivači.

"Glavni zadatak CARPO sistema u 2020. godini će biti obezbjeđivanje redovnih preporuka za poljoprivredne uzgajivače putem mobilne aplikacije. Takođe, 'Protivgradna preventiva Republike Srpske' izvršila je instalaciju novih meteoroloških stanica na terenu i plan je da se i ove stanice dodaju u CARPO sistem u toku tekuće sezone, tako da bi broj stanica porastao na 60", zaključili su u Ministarstvu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je modernizacija poljoprivrede neminovnost ukoliko želimo poboljšati konkurentnost.

"S druge strane, ova aplikacija, odnosno cijeli sistem koji je instaliran za prognozu i za kontrolu vremenskih prilika i obavještavanje poljoprivrednih proizvođača o istima, je korak u modernizaciji poljoprivrede koji će svakako pojeftiniti poljoprivrednu proizvodnju u smislu smanjenja upotrebe hemijskih sredstava jer to je i aplikacija koja pored vremenskih prilika i prognoza ukazuje na mogućnost pojave biljnih bolesti i štetočina, te u saradnji sa stručnjacima preporučuje odgovarajuće tretmane zaštite protiv biljnih bolesti ili štetočina", naglasio je Marinković.

Istakao je da ovaj sistem bitno redukuje upotrebu hemijskih sredstava, tako da će nam, kako kaže, poljoprivredni proizvodi biti zdraviji i primjenjiviji za upotrebu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti