BiH ne treba struja, već moratorij na izgradnju malih hidroelektrana

18.01.2020. 15:29 / Izvor: Avaz.ba
BiH ne treba struja, već moratorij na izgradnju malih hidroelektrana

Stotine učesnika u šetnji "Odbranimo rijeke Višegrada".

Nekoliko stotina stanovnika Višegrada, ali i predstavnika ekoloških udruženja iz drugih gradova BiH, učestvovalo je u protestnoj šetnji, izražavajući protivljenje najavljenoj izgradnji malih hidroelektrana na rijeci Rzav.

Njima su se pridružili i predstavnici lokalnih vlasti, s načelnikom općine Mladenom Đurevićem na čelu.

Proteste je organizirala neformalna grupa "Odbranimo rijeke Višegrada", koja je započela i potpisivanje peticije protiv izgradnje hidroelektrana, te najavila organizaciju javnih skupova na kojima će eksperti pojasniti posljedice takvih projekata. 

"Mi pratimo situaciju u BiH i Srbiji i vidimo koliko se narod pobunio, jer znamo da hidroelektrane donose štetu i ljudima i cijeloj prirodi. I prije nekoliko godina smo imali i svima želimo poručiti da ćemo se izboriti sigurno.", kazao je Dejan Furtula, predstavnik neformalne grupe građana.

U protestima su sudjelovali i članovi Udruženja za sportski ribolov i ekologiju "Drinska jezera". Predsjednik Udruženja Aleksandar Kojić ističe da će se uništavanje rijeka nastojati spriječiti svim dozvoljenim sredstvima. 

"Rzav je prirodno mrestilište svih riba, a pogotovo mladice, koja je pravo bogatstvo.", kaže Kojić. 

Prema riječima Anesa Podića iz sarajevskog udruženja "Eko–akcija", uprkos činjenici da BiH nema potreba za strujom, jer izvozi svaki treći kilovat, na oko 250 rijeka u državi planirana je izgradnja oko 400 malih hidroelektrana. Oko 40 posto struje već dobiva iz hidroelektrana.  

"Lokalne zajednice od toga nemaju nikakvu korist, a na dobitku su jedino privatni investitori, koji će u RS imati garantiranu cijenu 15, a u FBiH 12 godina. Model je da se novac prebaci u privatni džep, jer imaju garantiranu cijenu. A zamislite kada bi u ovoj zemlji tu garantiranu cijenu imali proizvođači malina, mlijeka, smilja... Ljudi ne bi odlazili, već bi se dešavao obrnut proces. BiH ovo ne treba, moramo što prije imati moratorij na izgradnju malih hidroelektrana, a poticaje iskoristiti da riješimo naše izvore zagađenja, da prebacimo ljude s uglja na čiste načine grijanja, a ne da bogatimo već bogate privatnike.", kaže Podić.  

Potpise građana koji se protive izgradnji novih hidroelektrana na višegradskim rijekama bit će dostavljeni resornom ministarstvu, a organizatori potpisivanja peticije očekuju da Vlada RS odustane i od nedavno pokrenutog procesa dodjele koncesije za izgradnju MHE Bijeli i Crni Rzav.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti