INN&TECH: Ulaganje u obrazovanje se višestruko vraća

24.01.2020. 07:30 / Izvor: Oslobođenje
INN&TECH: Ulaganje u obrazovanje se višestruko vraća

INN&TECH konferencija je ove godine okupila preko 400 učesnika iz cijele BiH, a u fokusu se bili tehnika, informacione tehnologije i inovacije.

Četvrta naučno-stručna konferencija o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija INN&TECH održala se jučer u Sarajevu, a okupila je preko 400 učesnika iz cijele BiH.

Konferencija je organizovana s ciljem promovisanja značaja inovatorstva i inovativnosti za privredu, obrazovanje mladih za tehnička i IT usmjerenja, te promovisanje neophodnosti sinergijskog djelovanja obrazovnog, naučnog i privrednog sektora, ali i da podstakne mlade za školavanje za tehnička i IT usmjerenja.

Samim Konjicija, profesor Elektrotrehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu istakao je ovom prilikom kako su sve ove oblasti od tehnike, tehnologije, preko inovativnosti do informacionih tehnologija kod nas prilično zapostavljene.

"Neophodno je da se shvati da je obrazovanje najisplativije ulaganje, posebno u informacione tehnologije i tehniku. To je ulaganje koje će vam se u kratkom roku višestruko vratiti, stoga je neophodno intenzivirati podršku ovim oblastima", kazao je Konjicija dodajući da je za značajniji napredak u ovim oblastima neophodno da zajedno rade svi sektor od akademskog, preko privrednog do insitucionalnog.

Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, naglasio je kako je neophodna veća podrška prije svega mladima koji imaju svoje ideje kako bi te ideje razvijali, kako bi im se pomoglo da se te ideje pretvore u startup, ali i da se te ideje zaštite.

Da mladima treba pomoć u zaštiti i patentiranja ideja potvrdila je i Nađa Zubčević, inovatorica.

"Kao inovatorica mogu da kažem da sam se dosada u svom radu susretala sa mnogobojnim preprekama i smatram da se dosta toga može poboljšati što se tiče samih inovatora i općenito inovacija u BiH počevši od poticaja koji se nude inovatorima do samog procesa patentiranja koji je jako zahtjevan", kazala je Zubčević koja je na konferenciji učesnicima prenijela svoje iskustvo i predstavila svoju inovaciju, antibakterijski podmetač za wc dasku, sa kojom je učestvovala na takmičenjima širom svijeta i osvojila nagrade od Južne Koreje do Poljske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti