U Neumu pregledan autobus sa kineskim turistima iz Wuhana

26.01.2020. 17:54 / Izvor: Fena
U Neumu pregledan autobus sa kineskim turistima iz Wuhana

Čerkez je kazao da se od jutros prati kretanje tih turista među kojima ima i onih iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva izjavio je za Fenu da na nivou Federacije BiH postoji formirano Koordinaciono tijelo i da prate cjelokupnu situaciju, ne samo u vezi dolaska kineskih turista u BiH, nego i stanja u vezi s korona virusom.

Čerkez je kazao da se od jutros prati kretanje tih turista među kojima ima i onih iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija korona virusa.

"Jutros smo stupili u kontakt s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, a preko njih i s Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske. Saznali smo rutu kretanja kineskih turista, obezbijedili smo granične prelaze na koje će oni ući. Informisali smo epidemiologe Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji se nalaze na graničnom prelazu. Znamo da će kineski turisti noćas prespavati u Neumu, a sutra će ući na drugi granični prelaz Metković, tj. Doljani i krenuti prema Sarajevu", naveo je Čerkez.  

Ono što je bitno reći, kako je dodao, jeste da su ti kineski turisti zdrave osobe, pa se prema njima i ponašaju kao takvima, odnosno zdravim osobama. Tako su ponašale i druge zemlje, poput Italije i Hrvatske.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a također komuniciramo i radimo iste mjere koje rade sve zemlje u Evropi", istakao je Čerkez.

Dodao je da i sa koordinacionim tijelom u čijem su sastavu direktori zavoda za javno zdravstvo, federalnog i kantonalnih, predstavnici Ministarstva civilnih poslova, redovno komuniciraju i prate praktično svakog trenutka šta se dešava.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez za N1 objasnio je kakvi će se koraci poduzeti ukoliko se kod turista otkriju simptomi korona virusa.

"Epidemiolog će uraditi procjene i ukoliko neko bude pokazivao simptome bit će tretirana u skladu sa svim preporukama. Ne smijemo zaboraviti da su kineski državljani krenuli iz pokrajine Wuhan prije nego što je zatvorena i prije izbijanja virusa", napomenuo je Čerkez.

Podsjećamo, nova otkrića kineskih vlasti o korona virusu kažu da se on može širiti i prije pojave prvih simptoma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti