Advokatska komora za zakon s kojim je saglasno Vijeće advokatskih komora Evrope

03.02.2020. 07:37 / Izvor: Fena
Advokatska komora za zakon s kojim je saglasno Vijeće advokatskih komora Evrope

Podržan rad komisije A/OKFBiH u radnoj grupi Federalnog ministarstva pravde.

Na jučer održanoj vanrednoj  Skupštini Advokatske/Odvjetničke komore Federacije BiH, u Sarajevu, naloženo je Upravnom odboru A/OKFBiH da traži od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva pravde da iz parlamentarne procedure povuku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o advokaturi FBiH iz janura ove godine.

Ovom prilikom je podržan  rad komisije A/OKFBiH u radnoj grupi Federalnog ministarstva pravde za izradu Prednacrta zakona o advokaturi FBiH, na način da se istraje na prijedlozima novog Zakona o advokaturi FBiH na koje je saglasnost dalo Vijeće advokatskih komora Evrope (CCBE).

Također, upućen je zajthev da Federalno ministarstvo pravde i Vlada FBiH pokrenu parlamentarnu proceduru u cilju donošenja novog Zakona o advokaturi FBiH.  

Kako je zaključeno, ukoliko se u toku rada na donošenju novog Zakona o advokaturi FBiH pojave opstrukcije od  Federalnog ministarstva pravde, ili u slučaju nemogućnosti da se postigne dogovor sa A/OKFBiH u vezi sa bitnim pitanjima, a posebno Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad advokata,  ovlašćuje se Upravni odbor A/OKFBiH da preduzme sve aktivnosti i mjere koje štite samostalnost i nezavisnost advokature.

Zadužen je i  Upravni odbor A/OKFBiH da imenuje komisiju za izradu teksta Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, saopćeno je iz A/OKFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti