Njemački sud presudio u korist Preventa protiv Volkswagena

08.02.2020. 09:58 / Izvor: Akta.ba
Njemački sud presudio u korist Preventa protiv Volkswagena

Zemaljski sud u Dusseldorfu je obavezujućom presudom odbacio stav prvostepenog Suda u Dortmundu.

Zemaljski sud u Dusseldorfu je obavezujućom presudom odbacio stav prvostepenog Suda u Dortmundu, te presudio da je članica VW Grupe, Audi na bespravan način otkazala ugovore Prevent TWB-u o isporuci komponenti, čime je narušila osnovne postulate poslovanja.

Zemaljski Sud u Dusseldorfu je također naredio članicama VW Grupe da nastave nabavku komponenti ili nadoknade štetu. S obzirom na takvu presudu, izvjesno je da će i ostale članice Prevent grupacije u Njemačkoj biti u mogućnosti tražiti nadoknadu štete na osnovu bespravno otkazanih ugovora o isporukama.

Povodom tog pravnog obrata u Njemačkoj, iz Prevent grupacije u BiH su u komentaru pozdravili presudu Suda u Dusseldorfu kojom je potvrđeno je članica VW Grupe bespravno otkazala ugovore o isporuci čime je narušila osnovne postulate poslovanja.

"Pozdravljamo odluku Zemaljskog suda Dusseldorfu koja nam nudi pravnu sigurnost za ostale procese. Sud je potvrdio da je prekid ugovora od strane članice VW Grupe Audi bespravan, te je shodno tome Audi dužan Preventu isplatiti nastalu štetu. Iznos iste će biti definisan u zasebnom procesu. Ova presuda je veoma značajana za sve dobavljače u automobilskoj industriji, jer postavlja pitanje da li su Opšti uvjeti poslovanja VW Grupe sa drugim dobavljačima u skladu sa zakonom i nude li dugoročnu održivost poslovanja", navode iz Prevent grupacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti