TIBiH: "Elektroprivreda RS" nezakonito skriva podatke o poslovanju

28.02.2020. 12:35 / Izvor: Fena
TIBiH: 'Elektroprivreda RS' nezakonito skriva podatke o poslovanju

Okružni sud u Trebinju odbacio je te konstatacije i naložio upravi ERS-a da u roku od 30 dana odgovori na zahtjeve TIBiH-a.

Transparency International BiH (TIBiH) dobio je sudski spor protiv Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) koja, kako navode, već osam mjeseci odbija da dostavi javnosti podatke o poslovanju tog javnog preduzeća.

Iz te nevladine organizacije podsjećaju da su tražili na uvid finansijski i revizorski izvještaj, informacije o broju zaposlenih, kao i o naknadama koje primaju članovi nadzornog odbora, ali ih uporno kriju od javnosti.

U odgovoru na tužbu TIBiH-a, uprava matičnog preduzeća ERS-a  tvrdila je da to „nije javno preduzeće u smislu ovog zakona o slobodi pristupa informacijama“ i da podaci o njegovom poslovanju „nisu od javnog interesa“.

Okružni sud u Trebinju odbacio je te konstatacije i naložio upravi ERS-a da u roku od 30 dana odgovori na zahtjeve TIBiH-a za dostavljanjem ovih informacija, koje su same po sebi trebale biti dostupne javnosti.

"Ove informacije koje su pod kontrolom javnog organa predstavljaju javno dobro i javni pristup ovim informacijama promoviše veću transparentnost i odgovornost Elektroprivrede RS koja ima obavezu da objavi zahtijevane informacije", navodi se u obrazloženju presude.

"Ipak, samo zavisna preduzeća redovno objavljuju finansijske izvještaje, dok matično preduzeće i dalje ne objavljuje izvještaje o poslovanju, koje su proteklih godina pratile brojne kontroverze", istakli su iz TIBiH.

Jedine informacije koje javnost dobija dopiru iz medijskih navoda i javnih nastupa članova uprave.

Revizori su, ipak, u dva navrata pronalazili veće gubitke od iskazanih u finansijskom izvještaju pa je tako 2015. utvrđen gubitak od 159 miliona, a godinu dana kasnije od 70 miliona maraka.

Iz uprave ERS-a tvrde da se stanje stabilizuje i da je preduzeće 2018. godine imalo dobit od 16,5 miliona maraka, a revizorski izvještaj za taj period još nije dostupan javnosti.  

Osim matičnog, nijedno od zavisnih preduzeća iz sastava ERS-a nije dostavilo TIBiH-u podatke o iznosima nakanda koje primaju članovi nadzornih odbora.

Iz TIBiH dodaju da već dugo ukazuju na netransparentnost u radu brojnih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, protiv kojih su vodili nekoliko sudskih sporova. Tokom izrade baze podataka o poslovanju javnog sektora, TI BiH je iste podatke tražio od 159 javnih preduzeća u BiH, a samo njih 86 ih je dostavilo u zakonom predviđenom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti