U Sarajevu počela deveta međunarodno naučno-stručna konferencije Sfera

03.03.2020. 11:58 / Izvor: Akta.ba
U Sarajevu počela deveta međunarodno naučno-stručna konferencije Sfera

Konferencija je regionalnog karaktera, i njen cilj je bio okupiti struku i nauku, te im ponuditi mogućnost razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima građevinarstva.

Deveta Međunarodna naučno - stručna konferencija ''Sfera 2020: Otvori u građevinarstvu'' počela je danas u Sarajevu.

Konferencija je regionalnog karaktera, i njen cilj je bio okupiti struku i nauku, te im ponuditi mogućnost razmjene znanja i iskustva u različitim oblastima građevinarstva, te uspostavljanje međunarodne i domaće saradnje.

Ovogodišnja konferencija se sastoji iz dva dijela – prezentacije naučnih i stručnih  radova u prvom dijelu, i prezentacije savremenih tehnologija i proizvoda u domenu proizvodnje i  dizajna prozora i vrata, u drugom dijelu konferencije.

Nedžad Memić, ispred organizatora konferencije kazao je da je ovogodišnja tema bila aktuelna i 2015. godine kada je prvi put organizirana Sfera, te da je ovo dobra prilika da se vidi u kojoj fazi razvoja se sada nalaze aktuelna građevinska rješenja.

Profesor Murčo Obućina sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji je suorganizator konferencije, obratio se prisutnima kazavši da su jedan od vodećih fakulteta u BiH koji nudi raznolikost u svim segmentima i oblastima mašinstva te da je Sfera pravo mjesto gdje mogu prezentirati svoja znanja koja su bitna za privredu, jer jedno bez drugog ne mogu.

Erdal Trhulj, predsjednik Inženjerske komora Federacije BiH kazao je kako je jako ponosan što jedna ovakva konferencija direktno utiče na edukaciju mladih inženjera a prije svega na gradiranje struke i postavljanje iste na svoje mjesto.

"U našoj inženjerskoj komori koja je nedavno osnovana u sklopu Komore Federacije BiH osnovano je s ciljem unaprjeđenja i zaštite struke, koja je sve više degradirana i gdje je znanje i kvalitet znanja skoro pa postalo nebitno. Formirano je 20 sekcija i formirana je prva komora biljne proizvodnje. U narednom danima održat će se i skupštine drugih sekcija. Želimo da struka daje što kvalitetnije prijedloge u edukaciji, jer na taj način ćemo imati bolje znanje i kvalitet. Potrebni su nam kvalitetni inžinjeri i pozivamo sve da se učlane u komoru kako bi objedinili naša znanja", kazao je Trhulj.

Ovogodišnju konferenciju je podržalo više od dvadeste kompanija, koje kroz izložbeni prostor predstavljaju neophodne informacije, te novitete i trendove u domenu otvora u građevinarstvu.
Predavači na Sferi 2020. su arhitektica Vedina Babahmetović, arhitekta Alen Žunić, arhitekta Hrvoje Njirić, arhitekta Džan Karajica, profesor Murčo Obućina sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te stručnjaci sa Instituta za standardizaciju BiH koji će kroz svoja predavanja i prezentacije javnosti predstaviti najnovija građevinska rješenja i ideje.

Generalni sponzor konferencije je kompanija Feal, dok su sponzori kompanije Kristal Vitez, Sika BH, BH Alumil, te kompanija Emerus.

Partneri i izlagači su kompanije Profine BH, Velux, Valm, Termoglass, Rehau, Euro Roal, Zalmo, Pavković paneli, Schachermayer, Pressglas, Portmatik, VBH, Orgadata, te kompanija Lumar BH.

Glavni organizator konferencije je mostarska kompanija Sfera d.o.o., ovog puta u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univeziteta u Sarajevu.

Konferencija se održava 03. i 04. marta 2020. godine u Sarajevu, u Hotelu Hills. 

Program oba dana konferencije će trajati u terminu od 11 do 16 sati, a ulaz je besplatan uz obaveznu registraciju. 

Poslovni portal Akta.ba je i ove godine medijski sponzor konferencije.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti