CORE implementirao softversku integraciju za isplatu penzija iz trezora FBiH

05.03.2020. 12:21 / Izvor: Akta.ba
CORE implementirao softversku integraciju za isplatu penzija iz trezora FBiH

U proteklom periodu, realiziran je projekat softverske integracije između trezora FBiH i informacijskog sistema.

Kompanija CORE iz Sarajeva uspješno je realizirala projekat softverske integracije između trezora FBiH i informacijskog sistema Federalnog zavoda za PIO/MIO, kojim je omogućeno da se penzije u FBiH isplaćuju preko jedinstvenog računa Trezora FBiH.

Januarske i februarske penzije su isplaćene pravovremeno, a tokom februara je uspostavljena automatizirana procedura razmjene podataka između sistema u Federalnom zavodu PIO/MIO i informacijskog sistema trezora FBiH u Federalnom ministarstvu finansija, što će omogućiti efikasnu obradu procesa isplate penzija u budućnosti.

"Integracija je implementirana zahvaljujući izvanrednoj podršci federalnih institucija, te je cijeli projekat realiziran kvalitetno i u skladu s rokovima", rečeno je iz ove kompanije za Akta.ba. 

Pored kompanije CORE, posebno treba istaknuti Finansijsko-informatičku agenciju FBiH (FIA) koja je koordinirala cijeli proces, kao i službe Federalnog ministarstva finansija i Federalnog zavoda PIO/MIO koji su svojim posvećenim doprinosom omogućili da se ova značajna promjena sistema isplate penzija sprovede bez problema.

Nihad Velagić, direktor kompanije CORE Sarajevo istakao je da su ovakvi projekti integracije različitih softverskih rješenja kompleksni zbog kompatibilnosti sistema i procesa, a da je ovdje dodatno postojao aspekt socijalne osjetljivosti cijelog procesa, kao i rizik kratkog roka za implementaciju.

"Naš zadatak je bio da isporučimo softversku integraciju koja će omogućiti da preko 400.000 penzionera u FBiH na vrijeme dobiju penzije iz trezora FBiH, i to smo uspjeli uraditi za manje od mjesec dana. Ovo nije mala promjena i mnogi su bili skeptični da li će se to moći uraditi, a pogotovo u ovako kratkom roku. Naravno, to ne bi bilo moguće da nismo imali izvanrednu podršku svih sudionika procesa, i na tome im se zahvaljujem", kaže Velagić.

Kompanija CORE Sarajevo funkcionira u IT sektoru BiH od 2011. godine i kroz brojne projekte informacijskih sistema se pokazala kao kompetentna kompanija kojoj se može vjerovati da će posao uspješno završiti. Posebno se ističu njihove reference u oblasti javnih finansija, u Bosni i Hercegovini, ali i u Njemačkoj, Makedoniji,... 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti