TE Ugljevik isprobava sistem za odsumporavanje - milionska investicija upitna

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

TE Ugljevik isprobava sistem za odsumporavanje - milionska investicija upitna

Sistem za odsumporavanje Rudnika i Termoelektrane ugljevik nalazi se u fazi probnog rada.

11.03.2020. 08:36 / Izvor: BHRT

U postrojenjima Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, počelo je dokazivanje kapaciteta sistema za Odsumporavanje. Iako su se u javnosti pojavile informacije da je dio sistema u kvaru i da je investicija promašena, rukovodstvo ugljevičkog giganta kaže da sistem funkcioniše i da se u testnoj fazi otklanjaju svi nedostaci. Riječ je o investiciji od čak 85 miliona eura.

Sistem za odsumporavanje Rudnika i Termoelektrane ugljevik nalazi se u fazi probnog rada. To je dio ugovorne obaveze izvođača radova, japanske kompanije “Micubiši – hitači pauer sistem”, a u narednih 30 dana biće utvrđeno da li postrojenje ispunjava sve parametre koji su zahtijevani projektom.

"Probni rad je krenuo. Mi smo trenutno u fazi dokazivanja projektnih vrijednosti od strane izvođača u kontinuiranbom radu od mjesec dana. Trenutni rezultati su takvi da pokazuju da je postrojenje dobro podešeno", kaže Zlatko Malović, projekt menadžer ODG postrojenja.

Međutim, u javnosti su se nedavno pojavile drugačije informacije. Portal “Kapital” objavio je da sistem zbog propusta ne funkcioniše u punom obimu.

"U međuvremenu su otkazale pojedine komponente, nakon čega se RiTE suočio sa sva problema. Prvi je da elektrofilteri u sistem puštaju 3x veću koncentraciju dimnih gasova od dozvoljenih zbog čega se taj skupi sistem haba. S druge strane oni koji su postavili sistem traže da se u takvim okolnostima oni oslobode od garancija", ističe Dejan Tovilović, novinar Kapitala.

Iz ugljevičkog giganta ove informacije demantuju. Kako objašnjava Žarko Novaković, rukovodilac Termoelektrane, dogodili su se sitni kvarovi, ali na odvojenom, elektrofilterskom postrojenju zbog čega ne rade tri transformatora.

"Elektrofiltersko postrojenje i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova su u potpunosti dva nezavisna Sistema, ali izlazni podatak iz elektrofiltera predstavlja ulaznu osnovu za uspješan rad postrojenja za efikasan i uspješan rad postrojenja za odusmporavanje zbog neispravnosti ova tri transformatora nešto je visa vrijednost u odnosu na projektovane uslove”, kaže Novaković.

Dodaje da je elektrofiltersko postrojenje još u garantnom periodu, te da će problem biti riješen već krajem sedmice, kada stižu stručnjaci iz Češke sa neophodnim dijelovima. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ranije je upozorio da će, ukoliko bude problema, odgovorni snositi posljedice.

"Znam da se to nalazi u probnom radu i da postoje garancije za kvalitet i izvođenje. To nije nikakva igračka, to je plaćeno 85 miliona evra. Ako neko ne bude izveo radove kako je to projektom predviđeno, moraće da snosi posljedice. Očekujem da taj sistem u narednih mjesec dana bude zvanično pušten u rad", ističe Višković.

Iz ugljevičkog giganta ističu da su podešavanja i kvarovi normalna pojava tokom faze probnog rada, ali da većih problema nema. Puštanjem u rad ovog pogona, kompletna emisija sumpor-dioksida u BiH biće smanjena za 50 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti