Pet bh. kompanija počinje "inovacijsko putovanje" kroz SDG Accelerator

11.03.2020. 14:19 / Izvor: Akta.ba

Kompanije Koteks d.o.o. iz Tešnja jedna je od pet koje su prošle aplikaciju ovog projekta.

Poduzetnici pokazuju sve veće interesovanje za Ciljeve održivog razvoja (SDG) jer SDG-ovi pomažu firmama da rastu, i to održivo rastu, te da budu kompetitivniji na tržištu.

S tim u vezi danas je sa pet domaćih kompanija ozvaničen početak SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća (MSP), inovativnog projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Vladom Švedske.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP- a u BiH je kazala da je cilj SDG Acceleratora za MSP da ubrza inovacije i rast malih i srednjih preduzeća iz BiH kroz razvoj novih proizvoda, usluga i poslovnih modela a sve u skladu s Ciljevima održivog razvoja.

Projekt podrazumijeva rad s pet preduzeća koja će, kroz šestomjesečno "inovacijsko putovanje“, razviti rješenja koje se baziraju na održivom razvoju, bilo da su to proizvodi, usluge ili poslovni modeli.

"U saradnji sa Vladom Švedske sprovodimo projekat SDG acceleratoru za mala i srednja preduzeća. Ova inicijativa provodi se već neokoliko godina i ima određene ciljeve, jedan od njih je i veće uključivanje privatnog sektora u agendu 2030. Ove godine započeli smo novi pilot projekat u okviru velikog projekta. Iskustva kompanije Deloitte iz Danske i njihov accelerator koji je sproveden kod njih učinio nam se vrlo interesanatnim i odlučili smo ga dovesti u našu zemlju. Prvi koraci sprovedbe ići će kroz pet odabranih kompanija. Nadam se da će se ovaj pilot projekat pokazati uspješnim kako bi ga i u narednim godinama mogli sprovoditi", kazala je Nedera.

Pet odabranih kompanije prolazit će određene procedure uz pomoću savjetnika i eksperata iz Deloitte-a koji će analizirati kako mogu promijeniti svoje postojeće poslovne procese, nove ljude za svoje poslove ili da stvore neku inovaciju koja će potaknuti njihov razvoj i stvoriti pozitivan socijalni uticaj.

U procesu SDG Acceleratora, kompanije koje učestvuju dobit će smjernice i sveobuhvatnu metodologiju za razvoj novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela koji se bave izazovima ugrađenim u SDG-ove. Pored toga, kompanijama će se pružiti pomoć u komunikaciji i uključivanju zaposlenih u rad sa SDG-ovima putem internih kampanja i aktivnosti. 

"Na kraju procesa bi kompanije trebale da imaju bolje i jače biznis planove ili izmjenjene poslovne agende. Mi ćemo tada znati da li su im potreba dodatna sredstva ili da ih povežemo gdje će oni sami moći da stvore sebi određene prilike. Takve kompanije bi na kraju trebale da budu dobri primjeri drugima", kazala je Nedera.

Proces će trajati do oktobra 2020. kroz koji će kako je Nedera kazala i oni nešto naučiti,  jer je u planu da se i u ostalim zemljam sprovede ovaj pilot projekat.

SDG Accelerator je dio projekta "Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora" kojeg u Bosni i Hercegovini implementira UNDP, a finansira SIDA. Kao koncept je nastao u Danskoj, gdje ga je 2018. i 2019. godine testiralo 30 danskih malih i srednjih preduzeća.

Søren Schou, menadžer za SDG strategije i inovacije u kompaniji Deloitte Danska je kazao kako je veoma uzbuđen što će raditi na SDG acceleratoru za mala i srednja preduzeća ovdje u BiH.

"Do sada smo razvili dosta metodologija i alata. Iz Danske donosimo primjere iz 32 kompanije koje su ih probale. Alati su se dobro pokazali u komercijalnom biznisu kao i u održivom razvoju. Vrlo smo ponosni i visoko motivisani što te iste alate donosimo u BiH jer imamo pet super kompanija koje imaju potencijale da stvore rješenja koje će im olakšati poslovanje", kazao je Schou.

Kompanije Koteks d.o.o. iz Tešnja jedna je od pet koje su prošle aplikaciju ovog projekta.

Edisa Karahožić, direktorica ove kompanije je kazala da su ciljevi održivog razvoja nešto čime se njihova kompanija već 20 godina bavi. Kao fokus u ovom projektu stavit će ekologiju.

"Ekologija je nešto na šta ćemo staviti poseban fokus, to je nešto to je neophodno za sve kompanije koje se bave tekstilnom industrijom kao mi. Nadam se da ćemo zajedno sa konsultantima prepoznati ono što je bitno, da ćemo sagledati problem koje imamo i da ćemo naći određena rješenja za iste", kaže Karahožić dodaje kako su već sad oformili tim koji će direktno raditi sa konsultantima. Očekuje da će ti ljudi dobiti dodatna znanja i vještine koji će im pomoći u daljem radu.

"Nadam se da ćemo kroz cijeli proces bar za 20 posto unaprijediti naše procese koji su vezani za ciljeve održivog razvoja", kazala je.

Aleksandar Vukmirović, direktor kompanije Plantago d.o.o je rekao da im ovaj proces predstavlja izazov jer žele predstaviti svoje nove ideje i projekte i vidjeti kako iste mogu ukomponovati u svoj budući razvoj.

Elma Badžak iz firme Jaffa Komerc iz Blagaja, kazala je kako da su se za ovaj program prijavili iz razloga što veće neko vrijeme provode slične projekte u saradnji sa obrazovnim ustanovama i NVO sektorom, a koji uspješno doprinose razvoju njihove zajednice i društva.

"Ovu priliku vidimo kao šansu i dodatnu mogućnost da unaprijedimo svoje procese, da sprovedemo određene ideje a sve to bi trebalo da doprinese boljem poslovanju naše firme a time i cijeloj zajednici u kojoj radimo i djelujemo", kazala je Badžak

Semira Nuhanović, operativna direktorica IT kompanije Softhouse Balkans d.o.o. je kazala da su se na ovaj program prvenstveno prijavili jer su svojim zaposlenicima htjeli omogućiti da se educiraju izvan programerskih vještina, da dobiju bolji uvid u biznis procese.

"Pored toga što će naši zaposlenici imati priliku da šest mjeseci rade na inovatnim rješenjima usmjerenim ka rješavanju odnosno ispunjavanju ciljeva održivog razvoja, sigurno će se na ovaj način unaprijediti i kao konsultanti. Cijeli proces bi trebao da podigne kvalitet naše usluge, očekujemo da ćemo dobiti struktuirani inovativni pristup", kazala je.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti