Da li termalni uređaji i kamere registruju korona virus?

16.03.2020. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Da li termalni uređaji i kamere registruju korona virus?

Na ovaj način smanjujemo unakrsnu infekciju bezkontaktnim mjerenjem, jer naše rješenje bez kontaktno mjeri 3 osobe u sekundi.

Svjedoci smo posljednjih dana neprovjerenih i pogrešnih informacija da termalni uređaji i kamere mogu registrovati korona virus (COVID19). Tako dolazi i do brojnih zloupotreba na tržištu, posebno na internetu, te pokušaja da se iskoristi nastala situacija kako bi se ostvarila brza i nekontrolisana dobit, prodajom velikog broja neadekvatnih uređaja kako stanovništvu, tako i pojedinim institucijama.

Dahua Technology savjetuje građane da se drže isključivo uputstava koja dobijaju od kriznih stožera i zvaničnih državnih agencija, te da ne pribjegavaju kupovini termalnih uređaja i kamera, jer isti ne mogu otkriti, niti djelovati na bilo koji virus, a svakako ni na korona virus COVID19.

Dahua Technology, je jedan od svjetskih lidera u video nadzornim rješenjima, te rani je sudionik u prevenciji i kontroli epidemije korona virusa COVID19.

"Pridružili smo se globalnim naporima u borbi protiv nastale pandemije,  te smo već 24. januara poslali svoju prvu seriju termalnih kamera u najteže pogođeni Wuhan. Pored toga, naša termalna rješenja su postavljena  na hiljade mjesta u Kini, uključujući aerodrome, trgovačke komplekse, banke i razne druge lokacije, a rezultati našeg zajedničkog djelovanja su danas svima poznati", kažu iz kompanije.

U ovom momentu Dahua termalna rješenja se nalaze na aerodromima u Turskoj i Poljskoj, a do sada je za potrebe samo Turske, Poljske i Izraela pripremljeno preko 800 termalnih setova.

Iz kompanije napominju, termalna rješenja ne otkrivaju korona virus COVID19, ali su veoma pouzdan instrument u nizu preventivnih mjera koje se danas provode u čitavom svijetu. Naravno, pod uslovom da su na visokom tehnološkom i pouzdanom nivou.

"Za teritoriju BiH na raspolaganju imamo 1 probni/testni set koji se u slučaju potrebe i zahtjeva države BiH, može isporučiti i instalirati u roku od 7-10 dana na neku od najrizičnijih kontrolnih tačaka", kazali su.

Odlika Dahua termalnog rješenja za mjerenje temperature ljudskog tijela je prije svega velika tačnost ± 0,3 ℃.

Na ovaj način smanjuje se unakrsna infekcija bezkontaktnim mjerenjem, jer njihovo rješenje bezkontaktno mjeri 3 osobe u sekundi.

"Dakle, korištenje ručnih termalnih kamere, nije najbolje rješenje, jer pored toga što su odstupanja u mjerenju velika, itekako povećava šansu da dođe do unakrsne infekcije tokom samog mjerenja", rekli su iz kompanije.

Dahua termalno rješenje nalazi se na prvoj liniji fronta i pomaže u sprječavanju i kontroli epidemije u zračnim lukama, željezničkim stanicama, bolnicama, školama i drugim mjestima širom svijeta. Zahvaljujući visokoj preciznosti, visokoj učinkovitosti, snažnoj prilagodljivosti i jednostavnom primjeni, Dahua termalno rješenje može se primijeniti na različite vrste scenarija.

Još veći izazovi sigurno dolaze, te ne smijemo zaboraviti i onaj sa migrantskom krizom koji je trenutno u drugom planu, kažu iz ove kompanije, ali Dahu Technology ima odgovor i na tu vrstu specifičnih i visoko sigurnosnih zahtjeva. Dahua ured u Sarajevu je otvoren 2019. godine i na raspolaganju je za bilo koju vrstu podrške i saradnje vezano za aktuelnu problematiku

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti