Zbog koronavirusa oprez i u lancu prenosa i dostave pošiljaka

19.03.2020. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Zbog koronavirusa oprez i u lancu prenosa i dostave pošiljaka

U svjetlu globalne epidemije Covid-19, poslovne operacije kompanija koje se bave dostavom pošiljaka kontinuirano se prilagođavaju kako bi ublažili potencijalne negativne efekte.

U svjetlu globalne epidemije Covid-19, poslovne operacije kompanija koje se bave dostavom pošiljaka kontinuirano se prilagođavaju kako bi ublažili potencijalne negativne efekte, što je slučaj i sa Deutsche Post DHL Grupom.

Edin Emšo, Country Manage DHL International d.o.o. za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je za DHL International d.o.o. kao kompanija koja posluje na globalnoj razini, scenariji rizika od epidemije i pandemije sastavni dio kontinuiranog planiranja rizika Grupe.

"Grupa slijedi holistički proces upravljanja koji omogućava našim poslovnim jedinicama da osiguraju najbolje moguće poslovanje za naše klijente čak i u hitnim slučajevima, uz pomoć takozvanog planiranja kontinuiteta poslovanja", pojasnio je on.

Navodi kako je sigurnost zaposlenika i kupaca najvažnija.

"Stoga Grupa za nadzor svakodnevno nadzire situaciju, koordinira s međunarodnim organizacijama (WHO, CDC, ECDC i Robert Koch Institut) i pruža potrebne informacije svim zaposlenicima i relevantnim operacijama", kaže Emšo.

BH Pošta u okviru mjera zaštite od širenja koronavirusa oglasila se saopćenjem na svojoj službenoj stranici u kojem navodi kako su od strane partnerskih operatera obavješteni da su, u cilju zaštite svojih radnika, neposredni kontakt sa korisnicima sveli na najmanju mjeru, pa je znatno smanjen broj angažovanih radnika u lancu prenosa i dostave.

Dalje navode, kako ove mjere uzrokuju velika kašnjenja prijenosa i uručenja svih vrsta poštanskih pošiljaka primljenih na šalterima "JP BH Pošte" d.o.o. Sarajevo za sve odredišne zemlje.

Također, "JP BH Pošta" poziva sve uprave za inspekcije poslove u BiH, a u proceduru su upućeni i zvanični zahtjevi, da na adresnoj strani pošiljke koje glase za osobe koje se nalaze u bilo kakvoj vrsti izolacije zbog sumnje na zarazu virus Korona, obavezno naznače obavijest: "Zdravstveni nadzor". Uručenju ovakvih pošiljaka pristupaće se na drugačiji, sigurniji način.

"Pozivamo sve inspekcijske organe da hitno razmotre zahtjev BH Pošte kako bi naši radnici, koji se i dalje svakodnevno nalaze na terenu, izbjegli direktni kontakt sa osobama koje su u izolaciji zbog koranavirus", navode iz ove kompanije.

Također i Hrvatska pošta je uslijed epidemije uzrokovane korona virusom (COVID – 19), izmijenila načine uručivanja pošiljaka.

Slično stanje je i kod ostalih kompanija koje se bave dostavom pošiljaka.

Kažu kako su u skladu sa aktuelnim dešavanjima vezano uz koronavirus, na nivou kompanije preduzeli odgovarajuće mjere prevencije i zaštite. Poštujući preporuke nadležnih institucija proveli su dodatne higijenske mjere u centrima i vozilima, kao i u organizaciji rada zaposlenih.

EuroExpress je u skladu sa zvaničnom odlukom koja je donesena od strane Gradske uprave Grada Banja Luka, uveo novo radno vrijeme Paket Shop-a u Banjaluci do 18 sati, dok njihovi Paket Shop-ovi u Vitezu i Matuzićima neće raditi u narednom periodu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti