Račić: Ukidanje taksa pozitivna informacija

23.03.2020. 13:12 / Izvor: SRNA
Račić: Ukidanje taksa pozitivna informacija

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra pozitivnom odluku privremene prištinske vlade o ukidanju carinskih stopa na sirovine.

Predsjednik područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra pozitivnom odluku privremene prištinske vlade o ukidanju carinskih stopa na sirovine, a za nekoliko dana i na ostalu robu, s obzirom na to da su kompanije iz Republike Srpske zbog uvođenja taksa pretrpjele velike gubitke.

Račić je pojasnio da se odluka u ovom momentu odnosi na sirovine i repromaterijal, dok će nakon 1. aprila biti ukinute i carine na uvoz gotovih proizvoda.

"Sigurno da je to pozitivna informacija, iako su, nažalost, naše izvozno orijentisane kompanije, koje su svoje proizvode izvozile na /samoproglašeno/ Kosovo, pretrpjele veliku materijalnu štetu i gubitke", rekao je Račić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da i dalje postoji problem otežane transportne komunikacije na graničnim prelazima sa susjednim zemljama i evropskim tržištem.

Privremena vlada samoproglašenog Kosova donijela je u petak, 20. marta, odluku o selektivnom ukidanju carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH, kojom su ukinute carinske stope na sirovine.

Odluka o ukidanju carinskih stopa na ostalu robu stupiće na snagu 1. aprila, saopšteno je iz kabineta premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti