Kompanije Emka-Bosnia i Jusri proizvodit će zaštitnu opremu

24.03.2020. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Kompanije Emka-Bosnia i Jusri proizvodit će zaštitnu opremu

Zbog velike potražnje na BiH tržištu za zaštitnom medicinskom opremom ove dvije kompanije odlučile su da realizuju projekat izrade zaštitnih vizir maski.

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut sastali su se jučer s predstavnicima firmi "Emka-Bosnia" i "Jusri" iz Goražda.

Cilj sastanka je bilo je informisanje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u kantonu, te mogućnostima uspostavljanja proizvodnje u ovim kompanijama, s akcentom na izradu zaštitne opreme koja će se koristiti za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

Zbog velike potražnje na BiH tržištu za zaštitnom medicinskom opremom ove dvije kompanije odlučile su da realizuju projekat izrade zaštitnih vizir maski za potrebe kako medicinskog osoblja u BPK, tako i za potrebe u BiH.

Kako je istaknuto, potreba za ovom vrstom zaštite je svakodnevna i teško se pronalazi na tržištu, ali stručnjaci iz goraždanskih kompanija iznalaze način kako da pomognu i u ovim teškim vremenima. Pored ove dvije kompanije, kao društveno odgovorna kompanija pokazala se i firma „Prevent“ čiji je proces proizvodnje usmjeren na izradu zaštitne opreme.

Prije puštanja u rad procesa proizvodnje, u ovim kompanijama Zavod za javno zdravstvo BPK izvršio je dezinfekciju prostora i alata, a pregled je izvršen i od sanitarnog inspektora i epidemiologa. Naloženo je da se osigura radnicima zaštitna oprema (zaštitne maske i rukavice, kontinuirana dezinfekcija prostora te socijalna izolacija između radnika minimalno od dva metra).

Ovom prilikom, data je preporuka menadžmentu kompanija od premijerke i ministra da se proces proizvodnje organizuje u smanjenom kapacitetu, s minimalnim brojem radnika - saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti