Sindikat uprave RS: Radnici ne smiju biti predmet pritisaka i ucjena

31.03.2020. 13:30 / Izvor: Fena
Sindikat uprave RS: Radnici ne smiju biti predmet pritisaka i ucjena

Iz Sindikata uprave Republike Srpske (RS) upozorili su da radnik sam, bez pritiska i naredbi, treba da odluči da li će i u kom iznosu solidarno učestvovati u finansiranju.

Iz Sindikata uprave Republike Srpske (RS) upozorili su da radnik sam, bez pritiska i naredbi, treba da odluči da li će i u kom iznosu solidarno učestvovati u finansiranju Fonda solidarnosti za saniranje posljedica virusa korona u tom bh.entitetu.

"Svako, ko bude naredbodavno i ucjenjivački nastupao prema zaposlenima, bit će predmet rada ovog sindikata i neće proći bez suočavanja s javnošću. Nemate moralno pravo da to tražite od radnika, sve dok se ne odreknete mnogobrojnih političkih privilegija nauštrb radnika i ostalih građana", stav je tog sindikata.

Dodaju da je Vlada RS usvojila zaključak uz preporuku da se izvrši anketa u okviru organa uprave i javnih službi (fondova), da li su radnici raspoloženi da se na bazi dobrovoljnosti odreknu dijela plate.

"Po našim saznanjima, anketa se na terenu pretvara u 'naredbodavnu izjavu' o dobrovoljnom odricanju dijela plate", naveli su iz Sindikata uprave uz stav da nije vrijeme za politikanstvo i ucjene radnika, već za jedinstvo i solidarnost.

"Ovo što se pokušava, neće vam to tako proći", poručili su sindikalci.

Podsjećamo, na sjednici entitetske vlade, 26. marta, data je preporuka za sve zaposlene u javnom sektoru, osim zdravstvenog, da izdvoje dio svojih primanja u Fond solidarnosti i to oni sa platama do 1.000 KM pet posto, a iznad tog iznosa do 10 posto mjesečnog neto primanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti