Bosch se posvetio tehnološkim inovacijama i borbi protiv klimatskih promjena

30.04.2020. 14:13 / Izvor: Akta.ba
Bosch se posvetio tehnološkim inovacijama i borbi protiv klimatskih promjena

Nakon što je obustavilo proizvodnju na gotovo 100 Boschevih lokacija diljem svijeta ovog mjeseca, društvo se sustavno priprema za postupno povećanje proizvodnje.

Nakon što je obustavilo proizvodnju na gotovo 100 Boschevih lokacija diljem svijeta ovog mjeseca, društvo se sustavno priprema za postupno povećanje proizvodnje.

„Želimo osigurati pouzdanu količinu zaliha koja će zadovoljiti potražnju kupaca koja će se postupno vraćati te istodobno pomoći u oporavku svjetskog gospodarstva što je prije moguće”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, na Boschevoj godišnjoj konferenciji za tisak. „Naš je cilj uskladiti povećanje proizvodnje i osigurati stabilnost opskrbnih lanaca, posebice u automobilskoj proizvodnji. To smo već postigli u Kini, gdje je u naših 40-ak lokalnih postrojenja ponovno pokrenuta proizvodnja te su opskrbni lanci stabilni. Marljivo radimo kako bismo to postigli i u našim drugim regijama.” Kako bi uspješno povećalo proizvodnju, Denner je izjavio da je društvo uspostavilo brojne mjere za osiguravanje odgovarajuće zaštite zaposlenika od zaraze koronavirusom. Bosch se također zalaže za koordinirani i zajednički pristup kupcima, dobavljačima, nadležnim tijelima i zastupnicima zaposlenika.

Pomaganje u suzbijanju pandemije koronavirusa

Kada je god to moguće, želimo svojom stručnošću doprinijeti suzbijanju pandemije, primjerice novorazvijenim brzim testom na Covid-19 i uređajem za analizu Vivalytic”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor Denner. „Potražnja je golema. Činimo sve što je u našoj moći da znatno povećamo proizvodnju te ćemo u odnosu na originalne planove upeterostručiti kapacitet do kraja godine”, dodao je. Bosch namjerava proizvesti više od milijun brzih testova u 2020. godini, a sljedeće godine taj broj povećati na tri milijuna. Uz postojeće laboratorijske testove, uređaj za analizu Vivalytic inicijalno je namijenjen za uporabu u bolnicama i liječničkim ordinacijama, gdje će se ponajprije rabiti za zaštitu medicinskog osoblja za koje je brza dostupnost rezultata testa, za manje od dva i pol sata, ključna. Brzi test već se isporučuje europskim klijentima s oznakom „isključivo za istraživačke svrhe” te ga je moguće rabiti nakon provjere valjanosti. Bosch očekuje da će do kraja svibnja proizvod dobiti oznaku CE. Još brži test, kojim se može pouzdano otkriti bolest COVID-19 u manje od 45 minuta, u završnim je fazama razvoja. „Naš cjelokupan rad u ovom području vođen je sloganom ‘Tehnologija za život’”, rekao je Denner.

Bosch je već započeo proizvodnju maski za lice. Čak i u ovom trenutku trinaest Boschevih postrojenja u devet država (od Barija u Italiji i Burse u Turskoj do Andersona u SAD-u) preuzelo je inicijativu i proizvode navedene maske za lokalne potrebe. Osim toga, društvo trenutačno postavlja dvije potpuno automatizirane proizvodne linije na lokaciji Stuttgart-Feuerbach, a uslijedit će linije na lokaciji Erbach u Njemačkoj te u Indiji i Meksiku. „Našoj strojnoj jedinici za posebnu namjenu bilo je potrebno samo nekoliko tjedana za projektiranje potrebnih strojeva”, izjavio je Denner. Bosch je također omogućio dostupnost izvedbi ostalim društvima bez naknade. To znači da će društvo moći proizvoditi više od 500 000 maski na dan. Maske su namijenjene za zaštitu Boschevih zaposlenika u postrojenjima diljem svijeta. Nadalje, cilj je da maske budu dostupne i trećim stranama. To će ovisiti o dobivanju odgovarajućeg odobrenja za pojedinu državu. Osim toga, Bosch tjedno proizvodi 5000 litara sredstva za dezinfekciju u Njemačkoj i SAD-u za zaposlenike u američkim i europskim postrojenjima. „Naši ljudi rade odličan posao”, rekao je Denner.

Globalni gospodarski razvoj u 2020.: recesija negativno utječe na prognozu

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Bosch očekuje velike izazove za svjetsko gospodarstvo u tekućoj poslovnoj godini: „Pripremamo se za globalnu recesiju koja će imati znatan učinak i na naše poslovanje u 2020. godini”, rekao je prof. Stefan Asenkerschbaumer, glavni financijski direktor i zamjenik predsjednika Boscheva upravnog odbora. Na temelju dosadašnjih poznatih učinaka, Bosch u ovom trenutku očekuje da će automobilska proizvodnja pasti za najmanje 20 posto u 2020. godini. U prvom tromjesečju ove godine prodaja Grupe Bosch pala je za 7,3 %, što znači da je već sada mnogo niža u odnosu na prethodnu godinu. Samo u ožujku 2020. prodaja je pala za 17 posto. S obzirom na mnoge neprilike, tvrka se u nijednom trenutku nije osjećala manje sposobnom za prognoziranje budućnosti. „Potrebno je uložiti golem trud kako bismo postigli barem uravnoteženi rezultat”, rekao je Boschev glavni financijski direktor. „U ovoj teškoj krizi naše su prednosti ponovno raznolikost i različita poslovna područja.”

Trenutačno su u prvom planu opsežne mjere za smanjenje troškova i osiguranje likvidnosti. To uključuje smanjenje broja radnih sati i smanjenje troškova proizvodnje, što je već provedeno na mnogim lokacijama diljem svijeta, smanjenje plaća stručnjaka i upravitelja, uključujući izvršno vodstvo, te produljenje rokova za ulaganja. Osim toga, Bosch je već početkom 2020. pokrenuo sveobuhvatan program za poboljšanje konkurentnosti. „Srednjoročno gledano, naš je cilj povratak na operativnu maržu od otprilike 7 posto, bez zanemarivanja ključnih zadataka za osiguranje naše budućnosti”, rekao je Asenkerschbaumer. „Sav naš trud ulažemo u to, kao i u borbu protiv pandemije koronavirusa. Na taj ćemo način postaviti financijski temelj koji nam je potreban za iskorištavanje golemih mogućnosti koje u budućnosti očekuju Grupu Bosch.”

Borba protiv klimatskih promjena: Bosch sustavno nastoji ispuniti ambiciozne ciljeve

Unatoč izazovima zbog trenutačnih okolnosti, Bosch slijedi svoj dugoročni strateški plan: dobavljač tehnologije i usluga i dalje sustavno nastoji ostvariti ambiciozne klimatske ciljeve te razvija djelatnosti potrebne za podržavanje širenja održive mobilnosti. „Iako su trenutačno drugi problemi u središtu pozornosti, ne smijemo zaboraviti na budućnost našeg planeta”, rekao je Denner.

Prije otprilike godinu dana Bosch je najavio da će biti prvo industrijsko poduzeće koje globalno posluje i koje će postati klimatski neutralno na svih svojih 400 lokacija diljem svijeta do kraja 2020. godine. „Taj ćemo cilj ostvariti”, rekao je Denner. „Na kraju 2019. postigli smo ugljičnu neutralnost na svim svojim lokacijama u Njemačkoj. Do danas smo prešli 70 posto puta prema ostvarenju istog cilja diljem svijeta.” Kako bi ugljična neutralnost postala stvarnost, Bosch ulaže u energetsku učinkovitost, povećava udio obnovljivih izvora energije u svojoj opskrbi energijom, kupuje veću količinu zelene električne energije i neutralizira neizbježne emisije ugljika. „Udio neutralizacije emisija ugljika bit će znatno niži nego što je planirano za 2020. godinu te će iznositi samo 25 posto umjesto gotovo 50 posto. Drugim riječima, napredujemo brže nego što smo očekivali u poboljšanju kvalitete mjera koje poduzimamo”, izjavio je Denner.

Ugljično neutralno gospodarstvo: osnovano je novo savjetodavno društvo

Kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, Bosch uvodi dva nova pristupa kako bi osigurao da njegov trud ima umnožavajući učinak u gospodarstvu. Jedan od ciljeva jest da uzlazne i silazne djelatnosti duž lanca vrijednosti budu što je više moguće klimatski neutralne, od „kupljene robe” do „uporabe prodanih proizvoda”. Očekuje se da će do 2030. povezane emisije (opseg 3.) pasti za 15 posto, odnosno za više od 50 milijuna metričkih tona godišnje. U tu je svrhu Bosch, u dogovoru s Inicijativom za znanstveno utemeljene ciljeve, postavio cilj, čime je postao prvi dobavljač automobilske opreme koji se obvezao na mjerljiv cilj. Nadalje, društvo namjerava objediniti znanje gotovo 1000 Boschevih stručnjaka diljem svijeta i iskustvo stečeno kroz više od 1000 vlastitih projekata energetske učinkovitosti u novom savjetodavnom društvu pod nazivom Bosch Climate Solutions. Ovaj je korak Denner objasnio na sljedeći način: „Želimo da naše iskustvo bude dostupno drugim društvima kako bismo im pomogli u postizanju ugljične neutralnosti.”

 

Rastuće tržište za Europu: prijelaz na gospodarstvo utemeljeno na vodiku

„Borba protiv klimatskih promjena i dalje je ključna za preživljavanje čovječanstva. To košta, ali ako ništa ne poduzmemo, koštat će još više”, rekao je Denner. „Politika ne smije stati na put društvima koja proširuju područje svoje inventivnosti i rabe tehnologiju za dobrobit okoliša a da pritom ne škode prosperitetu.” Denner smatra da je važno imati široku tehnološku ofenzivu koja neće samo utrti put prema održivoj mobilnosti električnom baterijom nego će u obzir uzeti i učinkovite motore s unutarnjim izgaranjem te posebice obnovljiva sintetička goriva i gorivne članke. Boschev glavni izvršni direktor pozvao je na odvažan zaokret prema gospodarstvu utemeljenom na vodiku i proizvodnju obnovljivih sintetičkih goriva nakon završetka krize uzrokovane koronavirusom. Smatra da je ovo jedini način da Europa postane klimatski neutralna do 2050. godine. „Današnje primjene vodika moraju s terenskog ispitivanja prijeći u stvarno gospodarstvo”, rekao je Denner. Apelirao je na oblikovatelje politika da podrže potrebne tehnologije: „To će nam omogućiti da ostvarimo čak i najambicioznije klimatske ciljeve.”

Spremni za vodik: prenosivi i stacionarni gorivni članci

Borba protiv klimatskih promjena ubrzava strukturne promjene u mnogim sektorima. „Vodik postaje sve važniji, kako u automobilskoj industriji tako i u graditeljskoj tehnologiji. Bosch se za to vrlo dobro pripremio”, tvrdi Denner. Bosch u suradnji s društvom Powercell već radi na komercijalizaciji sklopova prenosivih gorivnih članaka za uporabu u vozilima. Njih se planira plasirati na tržište 2022. Bosch se namjerava uspješno pozicionirati na još jednom rastućem tržištu na ovaj način: već 2030. godine jedan od osam novoregistriranih teških kamiona mogao bi imati pogon na gorivni članak. Bosch u suradnji s društvom Ceres Power razvija stacionarne gorivne članke. Oni mogu napajati objekte kao što su računskim centri električnom energijom. Bosch predviđa da će do 2030. godine tržište za elektrane na bazi gorivnih članaka vrijediti više od 20 milijardi eura.

Tehnologija pogonskih sklopova i grijanja: elektrifikacija proizvodnog asortimana

„Kako se pojačava borba protiv klimatskih promjena, tako će električna rješenja u bliskoj budućnosti biti ograničena na dopunjavanje rješenja na bazi unutarnjeg izgaranja koja su do sada dominirala”, rekao je Denner. Zato Bosch radi na razvoju tehnološki neutralnog pogonskog sklopa. Rezultati Boscheva istraživanja tržišta upućuju na to da će u 2030. dva od svaka tri novoregistrirana vozila i dalje voziti na dizelski ili benzinski pogon (s hibridnom mogućnošću ili bez nje). Zbog toga Bosch namjerava nastaviti ulagati u visokoučinkovite motore s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući Boschevoj novoj ispušnoj tehnologiji, emisije NOx dizelskih motora, prema rezultatima neovisnih ispitivanja, gotovo su potpuno eliminirane. Bosch sustavno unaprjeđuje i benzinski motor: izmjene motora i učinkovita obrada ispušnih plinova sada može smanjiti emisije čestica na razinu koja je otprilike 70 posto niža od norme Euro 6d temp. Osim toga, budući da će i starija vozila morati odigrati svoju ulogu u smanjenju emisija CO2, Bosch se posvetio obnovljivim gorivima. S pomoću obnovljivih sintetičkih goriva postupak izgaranja može postati ugljično neutralan. Upravo zato Denner smatra da bi za vrijeme krize neutralizacija potrošnje goriva voznog parka takvim obnovljivim sintetičkim gorivima imala više smisla od pooštravanja pravila o emisijama CO2 za automobilsku industriju.

Osim toga, Bosch želi postati predvodnik na tržištu elektromobilnosti. Zato društvo namjerava uložiti otprilike 100 milijuna eura u proizvodnju električnih sustava pogonskih sklopova u svojim postrojenjima u Eisenachu i Hildesheimu. Elektrifikacija se počinje rabiti i u tehnologiji grijanja, primjerice u modernizaciji sustava grijanja. „Predviđamo desetljeće elektrifikacije u kotlovnici”, izjavio je Denner. S tim u vidu, Bosch ulaže dodatnih 100 milijuna eura u svoje poslovanje povezano s toplinskim crpkama te namjerava proširiti rad na njihovu razvoju i udvostručiti tržišni udio.

Poslovna godina 2019.: stabilnost u slabom tržišnom okružju

„Unatoč daljnjem slabljenju svjetskog gospodarstva i padu od 5,5 posto u automobilskoj proizvodnji, Grupa Bosch dobro se držala u 2019.”, rekao je Asenkerschbaumer. Zahvaljujući uspjesima raznih proizvoda, prodaja je iznosila 77,7 milijardi eura, samo 0,9 posto manje nego prethodne godine, odnosno 2,1 posto manje nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Operativna dobit Grupe Bosch prije odbitka kamata i poreza (EBIT od poslovanja) iznosila je 3,3 milijarde eura. To odgovara operativnoj marži od 4,2 posto. Izuzevši izvanredne pozitivne učinke, posebice zbog dezinvesticije poslovanja sa strojevima za ambalažu, marža je iznosila 3,5 posto. „Osim velikih početnih ulaganja, čimbenici koji su negativno utjecali na rezultate bili su posebice slabo stanje tržišta poput Kine i Indije, dodatno smanjenje potražnje za dizelskim automobilima te visoki troškovi restrukturiranja, osobito u području mobilnosti”, izjavio je glavni financijski direktor Asenkerschbaumer. Uz omjer kapitala od 46 posto i novčani tok od 9 posto prodaje u 2019., Boschevo financijsko stanje je stabilno. Troškovi istraživanja i razvoja povećali su se na 6,1 milijardi eura, odnosno 7,8 posto prodaje. Kapitalni izdaci blago su se povećali u odnosu na prethodnu godinu te su iznosili otprilike 5 milijardi eura.

Poslovna godina 2019.: razvoj u pojedinom poslovnom području

Unatoč padu svjetske automobilske proizvodnje, poslovno područje Rješenja za mobilnost ostvarilo je prodaju od 46,8 milijardi eura. Prihodi su se u odnosu na prethodnu godinu smanjili za 1,6 posto, tj. 3,1 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. To znači da je Boschevo područje s najvećom prodajom nadišlo svjetski obujam proizvodnje. Operativna marža iznosila je 1,9 posto prodaje. Poslovanje u poslovnom području Potrošačka roba popravilo se tijekom godine. Prodaja je iznosila 17,8 milijardi eura, što odgovara padu od 0,3 posto, tj. 0,8 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Operativna marža iznosila je 7,3 posto prodaje, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. U poslovnom području Industrijska tehnologija osjetile su se posljedice pada tržišta strojeva, no prodaja se povećala za 0,7 posto na 7,5 milijardi eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike iznos je bio u blagom padu za 0,4 posto. Izuzevši izvanredni jednokratni učinak od prodaje odjela Tehnologija pakiranja, operativna marža iznosila je 7 posto prodaje. Prihodi u poslovnom području Energetska i graditeljska tehnologija povećali su se za 1,5 posto na 5,6 milijardi eura, tj. za 0,8 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Operativna marža iznosila je 5,1 posto prodaje.

Poslovna godina 2019.: razvoj u pojedinoj regiji

Boschevi poslovni rezultati u 2019. godini razlikovali su se ovisno o regiji. U Europi je prodaja iznosila 40,8 milijardi eura, 1,4 posto manje nego prethodne godine, tj. 1,2 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. U Sjevernoj Americi prihodi su porasli za 5,9 posto (samo 0,6 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike) na 13 milijardi eura. U Južnoj Americi prodaja je porasla za 0,1 posto na 1,4 milijardu eura, tj. za 6 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Na poslovanje u Aziji i Pacifiku (uključujući Afriku) odrazio se kolaps automobilske proizvodnje u Indiji i Kini: prodaja je pala za 3,7 posto na 22,5 milijarde eura, tj. za 5,4 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike.

Broj zaposlenika: jedan od pet zaposlenika radi u području istraživanja i razvoja

Prema podacima od 31. prosinca 2019., Grupa Bosch zaposlila je 398 150 radnika diljem svijeta u malo više od 440 podružnica i regionalnih društava u 60 zemalja. Glavni razlog smanjenja broja zaposlenika od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu jest prodaja odjela Tehnologija pakiranja. Sveukupno, otprilike 72 600 stručnjaka radi u Boschevu području istraživanja i razvoja, što je gotovo 4000 više nego prethodne godine. U 2019. godini broj razvojnih programera u društvu povećao se za više od 10 posto na otprilike 30 000.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti