Mukača: Morat ćemo se osloniti na sebe jer nas "Korona zakon" nije prepoznao

08.05.2020. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Mukača: Morat ćemo se osloniti na sebe jer nas 'Korona zakon' nije prepoznao

Uprava društva je pokrenula aktivnosti uređenja prostora ispred i oko samog hotela te uz pomoć ostalih zaposlenika radi se na pripremama objekta za njegovo otvorenje.

U posljednjih nekoliko dana portal Mahalla.ba je pisao o usvojenom Antikorona zakona i o tome kako "Reumal“ Fojnica, nažalost, neće koristiti mjere iz poticaja koji su usvojeni.

Sve je izvjesnije da "Reumal“ neće moći koristiti ni poticajne mjere koje je usvojila vlada SBK, što će dodatno zakomplicirati situaciju u, ionako, teškom vremenu uzrokovanom pandemijom COVID-19.

S tim u vezi, su posjetili "Reumal“ kako bi provjerili ove informacije te kakve su trenutne aktivnosti u "Reumalu“.

Dolaskom na odredište, ispred smo zatekli veliko gradilište.

Naime, uprava društva je pokrenula aktivnosti uređenja prostora ispred i oko samog hotela te uz pomoć ostalih zaposlenika radi se na pripremama objekta za njegovo otvorenje.

Gospodine Alija Mukača, mjere za ublažavanje posljedica pandemije su posljednjih dana usvojene na federalnom i kantonalnom nivou, da li ste razočarani istim?

Mukača: Nažalost od samog nacrta Zakona za ublažavanje mjera, shvatili smo njegove manjkavosti. Odmah smo počeli komunicirati i upozoravati, pisali smo dopise zajedno sa ostalim banjama u Federaciji, čak smo uložili amandmane zajedno sa ostalim banjama, kako na Federalni parlament, tako i na sjednicu Doma naroda, ali su, nažalost, odbijeni.

Šta to znači za „Reumal“ i zaposlene?

Mukača: Znači da, nažalost, prema ovome ne možemo koristiti poticaj Federalne vlade te da se moramo osloniti na nas i naš rad kao i do sada te se eventualno nadati drugom krugu mjera u kojem ćemo biti prepoznati. Ne tražimo da nam se išta pokloni što nam ne pripada niti izgubljeni prihod niti dobit veclć samo da nam se dijelom pokriju troškovi plata i doprinosa i mislim da je to sasvim realno i nije bezobrazno.

Znate li otprilike koliko je sad već negativan efekat pandemije?

Mukača: Ne znamo otprilike, znamo tačan iznos sa 30. 4. 2020. godine. Sa ovim datumom, prihod je manji za 850.000 KM u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manjeg pada od očekivanog jeste samo zahvaljujući jako dobro ostvarenom prihodu u prvom i drugom kao i polovini trećeg mjeseca ove godine.

Na početku pandemije za naš portal ste rekli da ne namjeravate otpuštati radnike, jeste li i sada takvog razmišljanja, odnosno šta ako posljedice budu mnogo teže?

Mukača: Kao što sam i tada rekao, mislim i sada, iako su posljedice već jako velike. Nismo otpustili niti jednog radnika, osim onih kojima je istekao Ugovor na određeno u ovom periodu. Već sam rekao, zaposlenici ili bar veći dio njih su najveća snaga ove Ustanove i samo zahvaljujući njihovom radu u prošloj godini, stvorili smo određenu rezervu koju sad možemo koristiti. Sve dok te rezerve bude mi ćemo je koristiti samo za isplate naknada radnicima, opet, naravno, shodno mogućnostima. Što se tiče dugog trajanja kao sto kažete, to već nije u našim rukama, onda su svi ishodi mogući, počevši od neisplaćivanja plata pa, nažalost, i smanjenja broja radnika, ali ipak se nadam da do toga neće doći.

Ono što smo primijetili danas oko Reumala jesu ovi radovi i jako puno ljudi, šta tačno radite?

Mukača: Kao što sam već govorio, mi ovo vrijeme koristimo da uradimo stvari za koje inače nemamo vremena kada smo full popunjeni. Nekad u šali kažem da smo od neke muke i tuge zbog nastale situacije pokrenuli ove radove, ali sad mi je drago što jesmo jer je zaista puno urađeno. Evo već tri sedmice radnici iz raznih službi rade na uređenju prostora oko Reumala, Nove bolnice, Stare banje, kao i u unutrašnjosti objekta. Iskrčili smo rastinje oko Nove Bolnice, Stare banje, prostora vidikovca, okrečili smo sva tri sprata Nove Bolnice, završili adaptaciju drugog sprata u Novoj bolnici, uređivali kuhinju, uradili dezinfekciju oba objekta te sad planiramo u narednoj sedmici krečenje objekta Reumal, tj. četvrtog i prvog sprata. Posebno smo se fokusirali kao što vidite na eksterijer i hortikulturu ispred hotela Reumal sa uređenjem samog ulaza. Cilj nam je da ponovni početak rada obilježimo sređivanjem ispred hotela kao što smo to uradili i u samom objektu gdje smo u ovoj godini završili i obnovili sve smještajne jedinice u Reumalu. Ali neka planirani radovi još malo ostanu tajna i nadam se ugodnom iznenađenju za naše drage goste jer njihovo zadovoljstvo nam i jeste primarni cilj.

Na kraju razgovora, imate li naznake početka rada i otvaranja hotela?

Mukača: To je pitanje na koje je teško dati odgovor, ali sve smo bliže istom. U stalnom sam kontaktu sa Kriznim štabom Kantona i komuniciramo na tu temu. Također, mnogo je tih pitanja kao i same organizacije posla u ovim okolnostima, čak i lično jako puno dobivam pitanja i poruka kada ćemo otvoriti objekat jer očito gosti su već jako poželjeli doći u Reumal. Prema mom mišljenju i trenutnoj situaciji, kao i trenutnom popuštanju mjera, optimalno je očekivati da krajem ovog mjeseca ili početkom juna mjeseca to bude izvjesno, ali naravno poštujemo Odluke nadležnih organa kao i do sada.

Gospodine Mukača, hvala na ovom razgovoru i želimo brzi početak rada.

Mukača: Hvala vama i vašem portalu na stalnom praćenju našeg rada te pozdravljamo sve vaše čitaoce, a posebno koristim priliku da pozdravim vaše čitaoce koji su naši gosti te ih molim za još malo strpljenja, a pozivam ih da već sad potvrde i rezervišu svoje termine za naredni period. Radujemo se skorom viđenju, a do tada puno lijepih pozdrava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti