Peradari traže pomoć države i građana kako bi očuvali proizvodnju i radna mjesta

08.05.2020. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Peradari traže pomoć države i građana kako bi očuvali proizvodnju i radna mjesta

Kupovinom domaćih proizvoda građani Bosne i Hercegovine mogu pomoći da se sačuva domaća proizvodnja.

Kupovinom domaćih proizvoda građani Bosne i Hercegovine mogu pomoći da se sačuva domaća proizvodnja, rečeno je na konferenciji za medije Koordinacionog odbor peradara/živinara Bosne i Hercegovine održanoj danas putem Zoom aplikacije.

Od države su zatražili bržu reakciju, kako bi se prevazišli problemi koji su pogodili, kako ovaj sektor bh. privrede tako i bh. ekonomiju u cjelini.

Posebno su naglasili kako peradarski sektor tokom pandemije koronavirusa nije povećavao cijene svojih proizvoda, dok su s druge strane njihovi ulazni parametri, uvozne sirovine značajno poskupile.

Edin Jabandžić, predsjedavajući Koordinacionog odbora peradra/živinara BiH, naglasio je kako su se do sada pridržavali odluke vlasti da cijene ostanu na nivou onih od 5. marta, i pored toga što su cijene ulaznih sirovina i nekih komponenti skočile, od 10 do 30 posto, a u nekim slučajevima i preko 50 posto.

Dodao je kako je riječ o najuređenijem sektoru u bh. privredi koji zapošljava preko 20.000 osoba i koji očekuje konkretne korake države u narednom periodu.

Naveo je i da je  došlo do pada kupovne moći uz iste ili niže cijene gotovih proizvoda.

„Uza sve navedeno kalkulacija proizvodnje je negativna te je potrebno obezbijediti i značajno veća obrtna sredstva“, naglasio je Jabandžić.

Kopredsjedavajući Udruženja Predrag Miličić, rekao je kako su oni uspjeli i da u ovom kriznom periodu očuvaju snabdjevenost domaćeg, ali okolnih tržišta, bez ikakve konkretne pomoći države, stoga su prema vlastima uputili nekoliko zahtjeva.

Od svih nivoa vlasti traže da se pod hitno riješe problemi radnika koji su ostali bez posla, odnosno da im se kao što je obećano namire minimalne plate i obaveze jer kada prime platu to će se odraziti na krajnju potrošnju, što je za proizvodne firme jako bitno.

Također, traže smanje ukupnih davanja i ukidanje parafiskalnih nameta, povećajnje stimulacije za proizvodnju, osiguravanje povoljnijih izvora finansiranja proizvodnje, zaštitu domaće proizvodnju, eliminaciju nelojalne konkurencije i podršku kampanji "kupujmo domaće".

 „Mi proizvođači peradi u BiH jednoglasno se obraćamo cijenjenim kupcima naših proizvoda da kupovinom domaćih proizvoda obezbjede za sebe i svoje porodice kvalitetnu, zdravu i sigurnu hranu iz kontrolisane proizvodnje, i da time doprinesu očuvanju radnih mjesta ogromnog broja zaposlenih i egzistenciju njihovih porodica“, rekao je Miličić, dodajući da kupovinom domaćih proizvoda kupci također ostvaruju uštede u kućnom budžetu radi pristupačnih cijena naših proizvoda.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti