Čengić: Koronavirus će promijeniti ponudu osiguranja

15.05.2020. 10:01 / Izvor: Akta.ba
Čengić: Koronavirus će promijeniti ponudu osiguranja

Kronavirus je nam je otvorio nove vidike, te natjerao i najmoćnije da se zamisle koliko čine na zaštiti od rizika.

Pandemija izazvana Covidom-19 poljuljala je mnoge privredne grane u cijelom svijetu, pa tako i u našoj državi. Ona je pored proizvodnje imala uticaj i na tržište osiguranja, ali i na jedan način otvorila nam nove vidike, te natjerala i najmoćnije da se zamisle koliko čine na zaštiti od rizika.

Sa generalnim sekretarom Udruženja društava za osiguranje FBIH (UDOFBIH) Erminom Čengićem razgovarali smo o svim izazovima na tržištu osiguranja u FBiH.

PAD PREMIJA

Kako je stanje na tržištu osiguranja?  Koliko je uticaj na osiguranja u FBIH imala pandemija izazvana virusom Covid-19?

-Sve mjere koje su primjenjene i još se primjenjuju na sprečavanju širenja virusa Covid- 19 u BiH imale su veliki uticaj na tržište osiguranja ali u ekonomskom smislu negativni uticaj sigurno nije onoliki koliko su pogođene neke druge grane privrede. Prioritet svih društava za osiguranje je bila zaštita zdravlja osiguranika te je svako društvo provelo sve preventivne mjere propisane od strane kriznih štabova. Pored toga, u fokusu je bila i zaštita zdravlja naših uposlenika, dakle ne samo radnika osiguravajućih društava nego i svih institucija koje djeluju u okviru industrije osiguranja poput Agencije za nadzor osiguranja F BiH, Biroa zelene karte BiH, Zaštitnog fonda F BiH te, naravno, Udruženja koje okuplja 17 osiguravajućih društava koja rade na području F BIH.

Vjerujem da je u tom segmentu urađeno maksimalno i da smo uspjeli da, barem do sada, preduprijedimo rizike širenja virusa, posebno unutar firmi koje se bave ovim biznisom. Istovremeno, industrija osiguranja je bez prekida radila cijelo vrijeme od proglašenja stanja prirodne nesreće i rad je bio organiziran tako da nijednog trenutka nije došla u pitanje mogućnost da se zaključi polica bilo koje vrste osiguranja, bilo direktno u ispostavama društava za osiguranje ili online. To je posebno značajno u dijelu osiguranja od automobilske odgovornosti koje je zakonski obavezno pa su samim tim građani, i pored vanrednih okolnosti, imali potrebu da i u ovom periodu budu pokriveni osiguranjem. Naglasio bih ni da ispunjavanje obaveza osiguravajućih društava u dijelu isplate šteta po policama osiguranja svo ovo vrijeme nikada nije dolazilo u pitanje.

Da li su potrebe klijenata veće?

-Uticaj svih zdravstvenih rizika, okolnosti primjene mjera zaštite i opšte atmosfere koja još uvijek vlada u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, na biznis osiguranja je ogroman. Mi u ovom momentu još ne možemo ni pretpostaviti kakvi će biti dugoročni efekti pandemije virusa Covid-19 koja je daleko od bilo kakvog kraja i oni će se svakako odraziti i na navike i ponašanje naših klijenata. Čini se da ćemo morati da se učimo „suživotu" sa virusima u svim segmentima života, samim tim i kada je industrija osiguranja u pitanju.

To je posebno vidljivo kroz rezultat poslovanja osiguravajućih društava na području Federacije BiH za prva četiri mjeseca 2020. godine (govorimo samo o F BiH jer regulatorna agencija u RS ne objavljuje zvaničnu mjesečnu statistiku tržišta). Tržište je očekivano doživjelo pad premije osiguranja, a od onih vrsta osiguranja koje imaju značajniji udio na tržištu, veći pad u poređenju sa istim periodom 2019. godine je u segmentu osiguranja cestovnih vozila (kasko), kod obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, životnog osiguranja, osiguranja kredita, u zdravstvenim osiguranjima i da dalje ne nabrajamo. Taj pad treba posmatrati u kontekstu činjenice da je prošle godine tržište u ovom dijelu imalo prosječan rast od cca nekih 7-8 posto. Nema sumnje da ćemo još preciznije pokazatelje stanja na tržištu osiguranja i projekcija ponašanja klijenata imati kada budu objavljeni podaci o poslovanju za tekući mjesec maj.

OSIGURANJE KAO PRIORITET

Koliko društva imaju potraživanju po pitanju osiguranja s obzirom da je na poslovanje mnogih uticao koronavirus?

-Potencijalni problemi sa likvidnosti i gubitkom posla naših partnera i klijenata, ako na to mislite, će srazmjerno veličini tih teškoća imati negativan finansijski efekat na djelatnost osiguranja. Kao što sam naglasio, o tome ćemo više saznanja imati tek u narednim mjesecima i uz uvjet postepenog ublažavanja mjera suzbijanja pandemije i normalizacije života u drugoj polovini godine. Definitivno da će pad ekonomskih aktivnosti, gubitak desetina hiljada radnih mjesta, smanjenje aktivnosti banaka, pad BDP-a BiH za koji neki procjenjuju da će ići i do 4,5 posto izazvati značajne posljedice na domaćem tržištu osiguranja. Nažalost, ni u ranijem periodu osiguranje nije bilo na vrhu prioriteta potrošačke korpe građana u BiH. Mi smo još uvijek u procesu obnavljanja navike da osiguravamo sebe, svoju porodicu i svoju imovinu o čemu najbolje govori podatak da je kod nas i dalje obavezno osiguranje od AO dominantna vrsta osiguranja sa više od polovine učešća u ukupnoj premiji.

Gledano na trenutnu situaciju kolika je važnost osiguranja?

Situacija u kojoj se čitav svijet zatekao izbijanjem pandemije korona virusa iz temelja je poljuljala neke ustaljene vrijednosti i dovela svakog u poziciju da razmišlja o tome koliko je zaista u poziciji da utiče na dešavanja oko sebe. Virus je čak i najmoćnije natjerao da se zamisle o tome koliko čine na zaštiti od rizika i u toj činjenici vidim i određenu mogućnost za poboljšanje pozicije osiguranja u budućnosti, ukoliko struka osiguranja uspije na jasan i nedvosmislen način komunicirati poruku važnosti osiguranja od svih vrsta rizika.

Osiguranje je biznis u čijem je središtu i srži saniranje posljedica raznih vrsta negativnih događaja, pa i onih najtežih, kakvi su katastrofalni zemljotresi ili poplave, ali pandemija virusa Covid-19 je vjerovatno nezapamćeni događaj u istoriji osiguranja. Ona će promijeniti ponudu osiguranja ali nadamo se, uticati i na to da građani BiH u značajno većoj mjeri vode računa o osiguranju sebe i svoje porodice, da vode zdraviji i ispunjeniji život i da, unatoč najavama recesije, ostave prostor u svom kućnom budžetu za osiguranje onog najvrijednijeg što posjeduju.

Koje su trenutne aktivnosti Udruženja

-Pored dijeljenja informacija u vezi sa zaštitom od širenja virusa mi smo sa nivoa Udruženja i najvećeg dijela naših članova proveli humanitarnu aktivnost pomoći zdravstvenom sektoru i donirali značajna novčana sredstva za kupovinu zaštitne opreme za tri klinička centra, u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Osim toga pratili smo aktivnosti i dešavanja na tržištu te pokušali kroz saradnju sa regulatornom agencijom da učestvujemo u pripremi adekvatnih mjera u zaštiti biznisa osiguranja i naših osiguranika. Ono što je posebno značajno istaći je da smo sve naše interne aktivnosti provodili bez zastoja, elektronskim putem, tako da smo krajem aprila proveli i izbore u Udruženju.

 

Razgovarala: Elvira Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti