Rad na brendiranju jabuke, šljive i kiselog kupusa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Rad na brendiranju jabuke, šljive i kiselog kupusa

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović najavio je da Srbac, Gradiška, Laktaši i Kozarska Dubica rade na brendiranju regije preko jedne njemačke kuće, visoko priznata u Evropi, što bi podrazumijevalo dobijanje međunarodno priznatog brenda za jabuku, šljivu i kiseli kupus.

04.03.2013. 08:12 Izvor: / SRNA

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović najavio je da Srbac, Gradiška, Laktaši i Kozarska Dubica  rade na brendiranju regije preko jedne njemačke kuće, visoko priznata u Evropi, što bi  podrazumijevalo dobijanje međunarodno priznatog brenda za jabuku, šljivu i kiseli kupus.

Dojčinović je za Srnu izjavio da bi ova aktivnost, u koju je uključeno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i koja bi mogla biti realizovana sledeće godine, omogućila siguran izvoz tih proizvoda.

On je istakao da BiH uvozi neograničene količine jabuke, a domaća proizvodnja ovog voća i više je nego dovoljna da bi zadovoljila ovo tržište.

Dojčinović tvrdi da se u domaćoj proizvodnji jabuke napravi višak od čak 20 odsto, te da ovaj proizvod, nažalost, ostaje neprodat.

"Jabuku ne možemo prodati zbog nelojalne konkurencije", rekao je Dojčinović i dodao da BiH ima manjak ostalog voća, za koje uvoz nije problematičan.

On je naveo da nije poznato koliko Republika Srpska na godišnjem nivou proizvede jabuke, jer nema ugovorene proizvodnje, te da se procjenjuje da se proizvede 5.000 do 6.000 vagona, ali da se sa sigurnošću može tvrditi da proizvodnja ovog voća dostiže 2.500-3.000 vagona.

Prema njegovim riječima, oko 70 odsto proizvedenog voća ode na crno tržiše, bez ikakve kontrole, dok se manji dio proda preko računa i sa plaćenim PDV-om.

On je naglasio da su u Potkozarju zasađeni dodatni hektari jabuke, koji će za oko dvije godine kada se dostigne pun rod, sa starijim zasadima, činiti ukupno 6.000 do 7.000 hektara jabuke, te do 8.000 hektara svih vrsta voća.

On je podsjetio da je u Gradišci u toku dvodnevno savjetovanje voćara Republike Srpske, kojem prisustvuje oko 150 voćara i najeminentniji stručnjaci iz Srpske i zemalja u okruženju, a na kojem je akcenat dat na integralnu proizvodnju i održive oblike organizovanja voćara.

Dojčinović je najavio da se radi i na formiranju saveza udruženja koja se bave svim oblastima poljoprivredne proizvodnje, od voćara, mljekara, povrtara i drugih u Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti