Jačanje kapaciteta JP "Slobodna zona" i KP "Vodovod i kanalizacija" u Šamcu

14.06.2020. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Jačanje kapaciteta JP 'Slobodna zona' i KP 'Vodovod i kanalizacija' u Šamcu

Ulaganja su oko 114.000 KM, ali bez kreditnog zaduženja.

Šamačko javno preduzeće "Slobodna zona" je u okviru javnog poziva Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske nabavilo kante i kontejnere za odlaganje komunalnog otpada, te traktor sa tarupom, a preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Šamac traktor sa cisternom koji će olakšati održavanje kanalizacione mreže na području ove lokalne zajednice.

U Šamcu je juče održan sastanak načelnika opštine Đorđa Milićevića i direktora Fonda Srđana Todorovića u vezi sa realizacijom projekta, vrijednog oko 114.000 KM, na osnovu kojeg su nabavljeni oprema i vozila za ova dva javna preduzeća u Šamcu.



Milićević je novinarima pojasnio da je riječ o 114.000 KM donatorskih sredstava kroz projekte Fonda za šamačka javna preduzeća "Slobodna zona" i "Vodovod i kanalizacija", uz dodatno učešće opštine Šamac i ovih preduzeća od 34.000 KM.

"Dogovorili smo nastavak saradnje, koja podrazumijeva dodatnu nabavku opreme u okviru komunalnog preduzeća "Slobodna zona" i mogućnosti da na javni poziv Fonda, koji bude tekao tokom ove godine, kandidujemo jedan projekat u okviru energetske efikasnosti, a koji se tiče Vatrogasnog doma u Šamcu", rekao je Milićević.

Milićević je istakao da je kontinuirana saradnja sa Fondom za rezultat imala nabavku ozbiljnog dijela opreme za "Slobodnu zonu" i "Vodovod i kanalizaciju".

"Bitno je naglasiti da smo bez ijedne KM kreditnih sredstava obezbijedili normalno funkcionisanje preduzeća. Ako imamo u vidu da smo do 2016. godine u okviru preduzeća "Slobodne zone" imali 100.000 KM za nabavku opreme iz kreditnih sredstava, danas, četiri godine nakon toga, ulaganja su oko 114.000 KM, ali bez kreditnog zaduženja", naveo je Milićević.

Todorović je istakao da je ovo nastavak dobre saradnje opštine Šamac i Fonda na zajedničkim projektima na poboljšanju kvaliteta upravljanja otpadom i u oblasti poboljšanja kvaliteta snabdijevanja vodom u ovoj lokalnoj zajednici.

"Govorili smo o saradnji upravo na ovim projektima kroz aktivnosti koje će Fond sprovoditi i u ovoj, ali i u narednim godinama. Ostvarili smo dobru saradnju i na projektima povećanja energetske efikasnosti. Osnovna škola u Obudovcu je dio projekta povećanja energetske efikasnosti", rekao je Todorović.

Vršilac dužnosti direktora u Komunalnom preduzeću "Slobodna zona" Lazar Đekić istakao je da su realizacijom ovog projekta sa Fondom nabavili kante i kontejnere koje će koristiti za odlaganje komunalnog otpada, te traktor sa tarupom koji će koristiti za košenje i uređenje travnatih površina na području opštine Šamac.



Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Šamac Mihajlo Đurđević istakao je da ovo preduzeće, iako je povećalo naplatu za 70 odsto, nema sredstava da nabavlja opremu jer vraća dugove iz prethodnog perioda.

"Zahvaljujem se Fondu i opštini Šamac što su nam donirali traktor sa cisternom, neophodan za održavanje kanalizacione mreže. Dio Šamca još nema kanalizaciju. Mi ćemo od danas biti servis za ispumpavanje septičkih jama na području cijele opštine", rekao je Đurđević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti