Vrijednost projekta više od 66.000 KM

Zelena pijaca u Šamcu dobila novo lice

29.01.2024. 10:58 / Izvor: Akta.ba
šamac

U lijepom Šamcu, zelena pijaca je srce lokalne trgovine i razmjene domaćih proizvoda već dugi niz godina.

U lijepom Šamcu, zelena pijaca je srce lokalne trgovine i razmjene domaćih proizvoda već dugi niz godina. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, lokalna zajednica je prepoznala potrebu za modernizacijom i poboljšanjem uslova rada na pijaci. Zahvaljujući Evropskoj uniji, kroz EU4AGRI projekat, zelena pijaca u Šamcu je dobila novo ruho.

Projekt vrijedan više od 66.000 KM, donosi niz inovacija koje su unaprijedile kako estetiku, tako i funkcionalnost pijace. Nove nastrešnice sada krase pijacu, doprinoseći ne samo vizuelnom dojmu već i stvaranju boljih uslova za prodavce i posjetioce šamačke pijace.

Posebno su značajne promjene u infrastrukturi, uključujući uvođenje električne mreže, kao i rashladnih komora namijenjenih mliječnim i suhomesnatim proizvodima. Osim toga, postavljanjem kontejnera za bio-otpad, pijaca je u skladu sa ekološkim mjerama, što doprinosi sveukupnoj održivosti zajednice.

pijaca

"Zelena pijaca je dragocjena za nas građane u Šamcu, jer nam pruža domaće i svježe proizvode. Hvala Evropskoj uniji na podršci koja nam pomaže da održimo ovo naše blago", rekla je Branka Mušić koju smo zatekli na šamačkoj pijaci.

Kroz ovaj projekt grad Šamac je, ne samo dobio modernu zelenu pijacu, već je i cijeli prostor pijace prilagođen potrebama lokalnog stanovništva. Zelena pijaca postala je mjesto trgovine kao i simbol ekološke održivosti i zajednice, koja brine o kvaliteti hrane i dobrobiti svojih građana.

Nove obuke za korisnike zelene pijace o sanitarnim mjerama ne samo da su unaprijedile higijenski standard i bezbjednost hrane, već je osigurano da svi koji rukuju hranom posjeduju važeće sanitarne knjižice. Edukacija je bila ključna u pripremi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prodaju, čineći zelenu pijacu sigurnim i kvalitetnim mjestom nabavke hrane.

Podrška malim preduzetnicima i jačanje lokalne ekonomije, čine šamačku tržnicu primjerom za ostale zajednice, uspostavljajući inovativne standarde u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

pijaca

Projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije