Šeranić: Cijenu respiratora diktirale okolnosti

16.06.2020. 13:17 / Izvor: SRNA
Šeranić: Cijenu respiratora diktirale okolnosti

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini da respiratori za Srpsku nisu nabavljani preko kupoprodajnog sajta "Alibaba".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini da respiratori za Srpsku nisu nabavljani preko kupoprodajnog sajta "Alibaba", kako tvrde pojedini opozicionari, dodajući da su njihovu cijenu diktirale tadašnje okolnosti na tržištu u vezi sa virusom korona.

On je rekao da su prilikom nabavke tih uređaja redovno provjeravane cijene respiratora na tržištu.

“Oni su nabavljani po cijeni 59.550 evra. Ako se to prevede u KM i doda marža od 14 odsto i PDV, dobićete jediničnu cijenu od oko 157.000 KM. Ta cijena je u tom trenutku u odnosu na sada sigurno bila previsoka, to nije sporno, ali činjenice i okolnosti u kojima su se nabavljali ti respiratori diktirali su cijenu, jer je jedino mjesto gdje smo ih mogli nabaviti bila Kina", rekao je Šeranić odgovarajući u Narodnoj skupštini na poslanička pitanja tokom "aktuelnog časa".

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao da će u skladu sa novim zakonom o visokom obrazovanju studenti biti stimulisani i motivisani na različite načine.

“Nova politika motivacije studenata odnosiće se na brucoše koji će studije upisati po novom zakonu ili od akademske 2020/21. godine", rekao je Rajčević.

Ministar trgovine i turizma Republike Suzana Gašić istakla je da će oporavak turizma Srpske usljed posljedica virusa korona biti dug, ali da Vlada čini sve da pomogne tom sektoru.

"Nadam se da će mjere pomoći da se preživi najteži period, a jedna od njih su turistički vaučeri na koje građani već apliciraju", rekla je Gašićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti